Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην «έκθεση για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή συνταξιοδοτικά συστήματα» προβλέπονται ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ads

Κεντρικός πυλώνας της «Πράσινη Βίβλου» είναι η καθιέρωση αυτοματικοποιημένου συστήματος και η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης. Τα κράτη μέλη καλούνται να υιοθετήσουν νέα μέτρα στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, τα οποία θα σχετίζονται με τα δημοσιογραφικά τους δεδομένα καθώς και τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.

Το κείμενου της «Πράσινης Βίβλου» ετέθη σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να υποβάλλουν τις απόψεις και τα σχόλια τους και τελικώς ψηφίσθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην «Πράσινη Βίβλο», όπως αναφέρει το «Βήμα», θεωρείται ως αναγκαία η μελλοντική αύξηση του γενικού ορίου συνταξαξιοδότησης πάνω από το 65ο έτος της ηλικίας. Όπως αναφέρεται για να διατηρηθεί η σημερινή σχέση – αναλογία – ενεργών εργαζόμενων προς συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο να φθάσει το 67ο έτος της ηλικίας και έως το 2060 το 70ο έτος.

Ads

«Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα,ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται στο εν λόγω κείμενο. Για το λόγο αυτό θα «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης», τονίζεται.