Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Rias Malki και ο Κύπριος ομόλογός του Μάρκος Κυπριανού

Ads

Το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων της 1967 αναγνώρισε η Κύπρος, όπως μετέδωσαν τα κυπριακά Μέσα σήμερα, Κυριακή. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε επιστολή του προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα εξασφαλίσει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχου παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάνει επίσης λόγο για «στενές ιστορικές σχέσεις» μεταξύ Παλαιστίνης και Κύπρου.

Ο Δ. Χριστόφιας υπογραμμίζει πως η Κύπρος δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες στα παλαιστινιακά εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ από το 1967.

Ads

«Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς επαναβεβαιώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, το Νοέμβριο του 1988, για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. “Η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ”, τονίζεται στην επιστολή», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφορικά με τα σύνορα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, η θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967 εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση τονίζει, στο πλαίσιο αυτό, την τεράστια σημασία της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών το συντομότερο δυνατόν, για μια λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Παλαιστίνης ξεκίνησε το 1993. Οι Παλαιστίνιοι συνηγορούν για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στον πόλεμο του 1967 (Δυτική Όχθη, λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ), όπου σκοπεύουν να ιδρύσουν το κράτος τους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Η Βραζιλία, η Αργεντινή, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Ουρουγουάη αναγνώρισαν επίσης πρόσφατα την Παλαιστίνη εντός των προ-πολέμου συνόρων. Η Χιλή και το Περού την έχουν αναγνωρίσει, αλλά χωρίς να αναφέρονται σε σύνορα.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Κύπρο έρχεται ως έκπληξη εν μέσω των προσπαθειών σύσφιγξης των σχέσεων Ισραήλ – Κύπρου, γράφει η ισραηλινή Haaretz. Το Ισραήλ επιδιώκει να αναπτύξει νέες συμμαχίες στη Μεσόγειο, μετά την κρίση στις σχέσεις του με την Τουρκία, που ήρθε ως επακόλουθο της εισβολής στο Στόλο της Ελευθερίας το περασμένο Μάιο, προκαλώντας το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών.