Ο στρατός της Νότιας Κορέας ετέθη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας, ενώ συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ ύστερα από την εκδήλωση θερμού επεισοδίου με ανταλλαγή πυρών με το Βορρά, από το οποίο τουλάχιστον 2 στρατιώτες του Νότου έχασαν τη ζωή τους. H Σεούλ κάνει λόγο για σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση από την Πιονγιάνγκ ενώ η Νότια Κορέα κατηγορεί τη Βόρεια…

Ads

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε ότι τουλάχιστον 200 οβίδες έπεσαν σε νησί της Νότιας Κορέας. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής όταν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να βάλλει με δεκάδες οβίδες, όμως επισήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά. Η Βόρεια Κορέα, όμως, κατηγορεί τη Νότια Κορέα ότι άνοιξε πρώτη πυρ. “Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. … και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση”, αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του επίσημου κρατικού πρακτορείου, στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.

Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά“, δήλωσε από την πλευρά του Νότου εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η απάντηση στα πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας πρέπεί να είναι σκληρή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό. Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.

Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδρίασε σε υπόγειο καταφύγιο. Ο Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Ads

Σε επιφυλακή η Ιαπωνία

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για “κάθε ενδεχόμενο”, μετά την βορειοκορεατική επίθεση με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας. “Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο”, τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία. “Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες”, πρόσθεσε.

Εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας

Εμπορική συμφωνία υπογράφηκε σήμερα Τρίτη, μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Η αναγγελία της συμφωνίας έγινε λίγη ώρα έπειτα από την κρίση στην Κορεατική χερσόνησο, που πυροδότησε πολεμικό κλίμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο την εμπορική συμφωνία υπέγραψαν ο υφυπουργός Εμπορίου της Βόρειας Κορέας Κου Πον Τάε και ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Χεμίν, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Κατά τη συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλο το φάσμα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.

O Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ιλ έχει επισκεφτεί δύο φορές την Κίνα μέσα στο 2010. Η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με την απομονωμένη διεθνώς Πιονγιάνγκ. Μάλιστα, το 2009 η αξία των εμπορικών συναλλαγών των δύο μερών ήταν 2,7 δισ. αμερικανικά δολάρια ΗΠΑ, ελαφρά χαμηλότερη απ’ ό,τι κατά το 2008.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την επίθεση της Βόρειας Κορέας στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και απηύθυνε έκκληση για «άμεση συγκράτηση», εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη ανησυχία του.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων» και «καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει η κα. Άστον σε ανακοίνωσή της. «Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις», προσθέτει πριν υπογραμμίσει ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο και επισήμανε πως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή αποτελεί έναν “τεράστιο κίνδυνο”: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται», τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Τη μεγάλη του ανησυχία για τη «νέα βορειοκορεατική πρόκληση», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, τονίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. «Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης», υπογράμμισε. Την βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.