Ανυπόγραφο άρθρο σχετικά με το ενδεχόμενο ανάμιξης του Ισραήλ στην αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Maariv. Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera ισχυρίζεται ότι εταιρεία που ανήκει σε Ισραηλινό υποστράτηγο «βοηθά τον Λίβυο δικτάτορα να αναχαιτίσουν από κοινού το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Ads

Το δημοσίευμα ξεκινά με το εξής ερώτημα: «Είναι πράγματι το Ισραήλ αναμεμιγμένο, έστω και έμμεσα, στην αποστολή 50.000 μισθοφόρων, προς ενίσχυση του δικτάτορα της Λιβύης;», όπως ισχυρίζεται το δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην λήψη της σχετικής απόφασης είχαν ανάμιξη τόσο ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν έχει σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες.

Το Al Jazeera ισχυρίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε ως αντίτιμο για τις υπηρεσίες της ποσό τουλάχιστον 5 δις δολαρίων. Το κίνητρο για την «ισραηλινή έγκριση», συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η πτώση του Καντάφι ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάδειξη ριζοσπαστικής ισλαμικής κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ads

Η πηγή της είδησης, όπως ισχυρίζεται το Al Jazeera, είναι Ισραηλινός δημοσιογράφος της εφημερίδας Yedioth Aharonoth, ο οποίος είπε ότι ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, συνεδρίασαν στις 18 Φεβρουαρίου και αποφάσισαν την επιστράτευση Αφρικανών μισθοφόρων που θα πολεμούσαν στο πλευρό του Καντάφι.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να βοηθήσει μονάδες μισθοφόρων από την Κένυα, την Νιγηρία, το Τσάντ, το Μάλι, την Σενεγάλη και το Σουδάν να εισέλθουν στη Λιβύη. Οι ομάδες αυτές θα τάσσονταν υπό τις εντολές του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντουλάχ Σανούσι. Στην συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο επικεφαλής των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, υποστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βόρειας Αφρικής του ΥπΕξ Σαλόμ Κοέν.

Επιπλέον, το «Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης», που συστάθηκε από του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, που εξεγέρθηκαν εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, προσδοκά ότι σύντομα θα τύχει επίσημης αναγνώρισης από ξένες χώρες, όπως δήλωσε στο Al Jazeera ένας από τους επικεφαλής του.

«Υπάρχουν επίσημες επαφές με Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες. Με την ανακοίνωση της διακύρηξης της σύστασής μας τις επόμενες ώρες, κάποιες χώρες θα ανακοινώσουν επισήμως ότι μας αναγνωρίζουν», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του καθεστώτος Καντάφι, που είναι επικεφαλής του συμβουλίου,Μουσταφά Άμπντελ Τζαλίλ.

Η Γαλλία χαιρέτισε «την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης», όργανο εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι και «εκφράζει την υποστήριξή της στις αρχές που πρεσβεύει και στους στόχους που έχει θέσει», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ανταποκρινόμενο θετικά στο κάλεσμα των αντικαθεστωτικών.

Επιπλέον, στρατιωτική δύναμη από αντικαθεστωτικούς, καθοδηγούμενη από πρώην μέλη του στρατού της Λιβύης που αυτομόλησαν στην πλευρά των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, κινείται ήδη προς ένα στρατηγικό λιμάνι στη Μεσόγειο, τη Σύρτη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυνάμεων του καθεστώτος. Επόμενος στόχος όπως αναφέρθηκε είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη. Το συμβούλιο έχει την έδρα του στην πόλη της Βεγγάζης.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μεταξύ τους και ένας Γάλλος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και σε υποστηρικτές του Μουάμαρ Καντάφι στο Μπεν Ζαουάντ, σε μία απόσταση 100 χλμ ανατολικά της Σύρτης.