Ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η Ιταλία, μετά την έλευση χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την Τυνησία, προς το νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας της σε έδαφος της Τυνησίας προκειμένου να σταματήσει τα κύματα παράνομων μεταναστών προς τα σύνορά της.

Ads

«Θα ζητήσω από τον Τυνήσιο υπουργό Εξωτερικών την άδεια να επέμβουν οι δυνάμεις μας στην Τυνησία για να σταματήσουν τα κύματα των μεταναστών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομέρτο Μαρόνι.

Πρόσθεσε ακόμη πως «Είμαστε μόνοι, η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Είμαι πολύ ανήσυχος, ζήτησα την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι όλη η Βόρεια Αφρική εκρήγνηται».

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Μπερναρντίνο ντε Ρουμπέις χαρακτήρισε την κατάσταση εκτός ελέγχου και ζήτησε από τον Μαρόνι, την άμεση επαναλειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας της Λαμπεντούζα.

Ads

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία μόλις ημέρα μετά από την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι «κηρύσσουμε ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά την εισροή μεγάλου αριθμού πολιτών από τη Βόρεια Αφρική»

Η ανακοίνωση ανέφερε πως η απόφαση να κηρυχθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιτρέψει στους αξιωματούχους προστασίας των πολιτών να λάβουν άμεσα δράση για τον έλεγχο του φαινομένου και να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βορειοαφρικανοί μετανάστες που έχουν αφιχθεί στην Λαμπεντούζα τις τελευταίες πέντε ημέρες, είναι, συνολικά, 2.134. Πολλοί, φιλοξενούνται σε οικήματα της Καθολικής Εκκλησίας και του δήμου, τα οποία, όμως, είναι, πλέον, υπερπλήρη. Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει αερογέφυρες, για την μεταφορά των μεταναστών, σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.