Καθημερινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εδώ και αρκετές ημέρες εκατοντάδες Γάλλοι, διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα και ζητώντας «πραγματική δημοκρατία», εμπνευσμένοι από τις ισπανικές διαδηλώσεις και τις αραβικές εξεγέρσεις. Την Κυριακή προβλέπεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Βαστίλλης στο Παρίσι.

Ads

Από την Παρασκευή 200 με 300 νεαροί συγκεντρώνονται κάθε ημέρα στην πλατεία της Βαστίλλης, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους ισπανούς νέους, που πραγματοποιεί κινητοποιήσεις εδώ και μία εβδομάδα στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.

«Κινητοποιούμαστε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Ισπανούς, ακολουθώντας το παράδειγμά τους και για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενζαμίν Μπαλ της κολεκτίβας «Οι ανυπάκουοι», που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις (το Παρίσι, τη Νάντη, τη Λιόν, τη Μπορντό και το Μονπελιέ).

«Περιμένουμε δύο μεγάλα πράγματα: επαναπροσδιορισμό των δημοκρατικών κανόνων και ανακατανομή του πλούτου διότι ζούμε στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο Μπαλ, 26 ετών, που κατοικεί σε νότιο προάστιο του Παρισιού.

Ads

Στη Γαλλία η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23%, έναντι 9% που είναι το ποσοστό για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Στη Βαστίλη τα πανό γράφουν: «Ισπανική επανάσταση, λαέ της Ευρώπης ξεσηκώσου», «Επανάσταση», ή ακόμη «Αγανακτήστε», όπως είναι ο τίτλος του μπεστ σέλερ του γάλλου αντιστασιακού και διπλωμάτη Στέφαν Χέσελ, 93 ετών, το οποίο ενέπνευσε και τους «Αγανακτισμένους» (los indignados) της Πουέρτα δελ Σολ.