Ads

Τη διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε το καθεστώς της Λιβύης, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών». Με επιφυλάξεις υποδέχτηκε την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός η Δύση, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για «μπλόφα» Καντάφι. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ επιταχύνει το στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, παρά την ανακοίνωση περί «κατάπαυσης του πυρός», ωστόσο, αυτές τις πληροφορίες τις διαψεύδουν από το καθεστώς. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης εφαρμόζουν ήδη την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι καμία στρατιωτική επίθεση δεν εξαπολύθηκε σήμερα. Παράλληλα, το καθεστώς, δια στόματος του εκπροσώπου του, ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας και της Μάλτας «να επιβλέψουν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός». «Δεν ξέρουμε με ποιον να επικοινωνήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε», σημείωσε.

«Αποφασίσαμε την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα. «Η κυβέρνηση της Λιβύης ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων, πρόσθεσε και σημείωσε ότι «θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα». Παράλληλα, ο Μούσα Κούσα τόνισε ότι η Λιβύη «είναι επίσης υποχρεωμένη να προστατεύσει όλους τους ξένους και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Ads

Παρά την ανακοίνωση της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Ο Μουάμαρ Καντάφι αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στο Reuters. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα». Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δόθηκαν από τον Σύνδεσμο.

Προειδοποίηση προς τον Καντάφι απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με σημερινό του διάγγελμα. Ο Ομπάμα τόνισε ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα. «Όλες οι επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται να μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι, συμμετέχοντας από την πλευρά των Ην. Πολιτειών στη διεθνή σύνοδο με θέμα της την κρίση στη Λιβύη».

Στο διάγγελμα του ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «χιλιάδες» νεκροί στη Λιβύη εάν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων. Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. «Ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση εάν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα προπύργια των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη», κατέληξε ο Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ δεν εντυπωσιάζονται από λόγια, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξεις που να δείχνουν ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός.«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να ταχθεί υπέρ τις θεμιτές προσδοκίες του λιβυκού λαού», σημείωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν εξάλλου να «εξετάζουν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα» για να δοθεί τέλος στην κρίση στη Λιβύη, κατέληξε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών». Η απόφαση εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και κανένα κατά. «Λευκό» ψήφισαν οι Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης φάσης της συμμετοχής της Βρετανίας στη διεθνή δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι ο Κάμερον θα παραστεί σε σύνοδο στο Παρίσι για το συντονισμό της διεθνούς δράσης κατά του καθεστώτος Καντάφι.

«Οι λιβυκές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με όλα τα στοιχεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. «Οι δράστες των εγκλημάτων κατά των αμάχων στη Λιβύη θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», προσέθεσε και κάλεσε τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν άμεσα όλες τις εχθροπραξίες κατά του άμαχου πληθυσμού».

Η ΕΕ εξετάζει «σε βάθος» τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης του υπουργού εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται η λήψη απόφασης για ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. Επιπλέον, η Άστον τόνισε ότι είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει». «Η ΕΕ επικεντρώνεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης», απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όταν ρωτήθηκε για το ρόλο της ΕΕ στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί, δια στόματος του διοικητή τους Χαλίφα Χεφτίρ, τονίζουν ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός «δεν είναι σημαντική» για την αντιπολίτευση και κάνουν λόγο για «μπλόφα» του Καντάφι. «Ο Καντάφι δεν λέει ποτέ την αλήθεια. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ψεύτης. Αυτός, οι γιοι και η οικογένειά του και όλοι αυτοί που είναι μαζί του είναι ψεύτες», τόνισε ο Χαλίφα Χεφτίρ.

Επιφυλακτική είναι και η στάση του ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σχετικά με την ανακοίνωση του καθεστώτος της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει «να ξεγελαστεί» από το καθεστώς της Λιβύης «και θα επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα το βαθμό σεβασμού» της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός. «Αυτές οι επιβεβαιώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από το Σάββατο στη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος παρουσία του Μπαν Γκι-Μουν», πρόσθεσε ο Θαπατέρο.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα. «Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη», δήλωσε και πρόσθεσε άλλωστε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης και ότι η Νάπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση. Μάλιστα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις και θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση», ενώ επεσήμανε ότι «σκοπεύει να κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη ως πρώτη επίπτωση της υιοθέτησης της απόφασης, του ΟΗΕ».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση του Καντάφι για κατάπαυση του πυρός. «Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται για αναβλητικούς ή δόλιους ελιγμούς», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως «αξιώνουμε μια κατάπαυση του πυρός, κυρίως μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε ο πόλεμος που διεξάγει ο Καντάφι κατά του λαού του να τερματιστεί άμεσα».

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως». «Επιθυμούμε η κατάπαυση πυρός να ισχύσει αμέσως και να δοθεί τέλος στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών, δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Ιμπραχίμ Νταμπάσι, ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, μιλώντας στο Al Arabiya, έκανε λόγο για «μερική ερμηνεία» της απόφασης του ΟΗΕ από τον Καντάφι και τόνισε ότι αν το καθεστώς «δεχθεί όλα όσα αναφέρονται στις δύο αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όσα ανέφερα σε σχέση με την απόσυρση των δυνάμεών από τους δρόμους και τον τερματισμό των εισβολών των αρμάτων μάχης της στις λιβυκές πόλεις».

Νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει «ούτε έλεος ούτε οίκτο. Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο», τόνισε σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.Παράλληλα, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Καντάφι απείλησε «να μετατρέψει σε κόλαση» τη ζωή αυτών που θα επιτεθούν στη Λιβύη. «Αν ο κόσμος τρελαθεί, θα τρελαθούμε κι εμείς. Θα προβούμε σε αντίποινα. Θα μετατρέψουμε τη ζωή τους σε κόλαση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, η οποία έγινε μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που οδήγησε και στην κατάπαυση του πυρός από το καθεστώς της Λιβύης.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο προειδοποίησε ότι εάν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πραγματώσουν την απειλή του και επιτεθούν σε αμάχους στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενώ την ίδια στιγμή Γαλλία και Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών σχεδίαζαν στρατιωτική δράση στη Λιβύη, στην οποία θα συμμετείχαν και οι ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ συνεδρίασε σήμερα σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών και μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

«Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι «πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο οργανισμός επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία, ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προτίθενται να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μολονότι ακόμη χρειάζεται να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η στρατιωτική δράση.

Από την πλευρά του, ο Ισάμ Γιούσεφ, διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι αύριο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε κατ’αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων, κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες.

Στα πεδία της μάχης, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη. Ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άρματα μάχης των καθεστωτικών εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, αν και λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν ότι οι καθεστωτικοί ηττήθηκαν. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια», δήλωσε ο γιατρός.

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές αντικαθεστωτικών, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ρίχνουν ρουκέτες στις πόλεις Ζιντάν και Μιζουράτα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωναν ότι μάχες διεξάγονταν σήμερα το απόγευμα και στα περίχωρα της Ατζνταμπίγια, της πόλης κλειδί στην ανατολική Λιβύη, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, παρά την προέλαση των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι της των οποίων είχε χάσει τα ίχνη τους από την Τρίτη στη Λιβύη είχαν συλληφθεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.