Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, κήρυξε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης στο κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας 3 του άλλου πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα.

Ads

«Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη. Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα «είναι υπό έλεγχο», σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Βάσει των ιαπωνικών κανονισμών, «ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό», εξήγησε η ΙΑΕΑ. «Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας».

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα της εταιρείας Tohoku Electric Power Co δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από ένα άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή. Η ιαπωνική υπηρεσία πρόσθεσε ότι μία αναφορά της εταιρείας Tohoku Electric δείχνει ότι το σύστημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα, που έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό της Παρασκευής, λειτουργούν κανονικά.

Ads

Λίγη ώρα αργότερα, τοπικό Μέσο μετέδωσε πως η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα. Η ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power, πάντως, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Τοκάι Νο. 2 λειτουργεί, μολονότι δύο από τις τρεις ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στο μεταξύ, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power Co (Tepco), που τροφοδοτεί την ανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας κάποιων πυρηνικών εργοστασίων. Η Tepco έλαβε σχετική άδεια από την ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η απρόβλεπτη διακοπή σε ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Τα έκτακτα μέτρα, που αφορούν τις νομαρχίες Τόκιο, Σίμπα, Γκούνμα, Ιμπαράκι, Καναγκάβα, Σαϊτάμα, Τόσιτζι και Γιαμανάσι, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως το τέλος Απριλίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Διακοπές ρεύματος, ωστόσο, δεν θα γίνονται σε τρεις περιοχές του Τόκιο που θεωρούνται το κέντρο της πόλης και στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί δημόσιοι οργανισμοί, πολλές πρεσβείες, μεγάλα ξενοδοχεία και οι έδρες εταιρειών.

Το πρωί της Κυριακής, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, παραμένει κρίσιμη και χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιαπωνία «τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση, και το επακόλουθο τσουνάμι, μπορεί να αγγίξει τους 10.000. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή πως περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ιαπωνία. Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο -τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία ακόμη και από το Μεξικό- φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης «εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές». Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει άλλωστε ότι «πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση».

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία τους καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιαπωνία λόγω του σεισμού που έπληξε την χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από τους μη απαραίτητους κυβερνητικούς υπαλλήλους να αποφύγουν το ταξίδι και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην κάνουν τουρισμό ή αχρείαστα ταξίδια στην Ιαπωνία αφού είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Πάντως όλα τα αεροδρόμια της Ιαπωνίας λειτουργούν κανονικά, εκτός από αυτό της πόλης Σεντάι, που παραμένει βυθισμένο στα νερά. Ωστόσο πολλοί δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο και στη βόρεια Ιαπωνία έχουν καταστραφεί. Στη νομαρχία Ιβάτε επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα και περιπολικά.

Την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν πρότεινε οι ΗΠΑ να «κάνουν ένα διάλειμμα» στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στην ιαπωνική μονάδα Φουκουσίμα 1. Ο Λίμπερμαν, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας γιατί «δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική μας και είναι καθαρή» και ότι οι ΗΠΑ έχουν «καλό απολογισμό» όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.

Ωστόσο, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει «να εργαστούν ήρεμα αλλά πολύ γρήγορα, να κάνουν ένα διάλειμμα για να σκεφτούν τι συνέβη στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι και στη συνέχεια να εξετάσουν τι επιπλέον θα πρέπει να απαιτηθεί, τι είναι απαραίτητο να γίνει στους νέους πυρηνικούς σταθμούς».