Συντριπτική ήττα υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα του Χοσέ Λούις Θαπατέρο να λαμβάνει ποσοστό 27,8% έναντι 37,6% που κερδίζει το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Οι Σοσιαλιστές χάνουν παραδοσιακά «κάστρα» τους, όπως η Σεβίλλη και η Βαρκελώνη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» συνεχίζει ακάθεκτο τις κινητοποιήσεις του που συνεχίστηκαν και κατά το Σαββατοκύριακο.

Ads

Το κυβερνών κόμμα του Χοσέ Θαπατέρο όπως αναμενόταν έγινε δέκτης της οργής των ψηφοφόρων για την πορεία της οικονομίας της χώρας, για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και για τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν κυρίως τους νέους ανθρώπους της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Οι γενικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Μάρτιο του 2012.

Ο ίδιος απέδωσε τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση. «Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών. Γνωρίζω πως πολλοί Ισπανοί υποφέρουν και φοβούνται για το μέλλον τους. Χωρίς αμφιβολία, σήμερα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους» δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο ενώ δεσμεύθηκε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ώς το τέλος του έτους, με στόχο τη μείωση της ανεργίας -που το πρώτο τετράμηνο του 2011 σκαρφάλωσε στο 21%. Στις τάξεις της νεολαίας, η ανεργία φτάνει το 45%.

Ads

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, στις εκλογές της Κυριακής οι Σοσιαλιστές απέσπασαν ποσοστό 27,8% ενώ το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με 10 μονάδες διαφορά (37,6%). Επίσης, οι Σοσιαλιστές έχασαν παραδοσιακά «κάστρα» τους, όπως η Σεβίλλη και η Βαρκελώνη. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.

Οι «αγανακτισμένοι» του κινήματος «15Μ»

Από τις 15 Μαΐου συνεχίζονται χωρίς διακοπή πρωτοφανείς για τα ισπανικά δεδομένα ειρηνικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «την διαφθορά των πολιτικών» και «την κρίση».

Παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων από τις κρατικές αρχές, οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι σε πολλές κεντρικές πλατείες της χώρας, όπου έχουν στήσει κατασκηνώσεις και διανυκτερεύουν επιτόπου.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης από το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα την κυβερνητική πολιτική και όπως αναφέρει η ισπανική Pais, το μεσημέρι της Κυριακής, αποφάσισαν να παραμείνουν κατασκηνωμένοι για μία εβδομάδα ακόμη, επιλέγοντας να μη διαλύσουν τη συγκέντρωση μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά τις κινητοποιήσεις στην Πουέρτα Ντελ Σολ της Μαδρίτης