Απέρριψαν οι αντικαθεστωτικοί το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης (AU), με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίνεται στο βασικό τους αίτημα, που είναι η παραίτηση του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά και επειδή προτείνεται η αναμόρφωση ενός συστήματος διοίκησης με το οποίο διαφωνούν.

Ads

«Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την πολιτική σκηνή της χώρας και για το λόγο αυτό είναι παρωχημένη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του επαναστατικού συμβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βεγγάζη.

Όπως υπογράμμισε άλλο μέλος του συμβουλίου, η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης προτείνει απλώς μεταρρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον σύστημα «και για το λόγο αυτό απορρίπτεται. Δεν θα διαπραγματευτούμε το αίμα των μαρτύρων μας». Επισημαίνεται ότι η αντιπροσωπεία της Ένωσης που έφτασε στην έδρα των αντικαθεστωτικών έγινε δεκτή από το πλήθος με αποδοκιμασίες καθώς πολλοί θεωρούν ότι στην ουσία είναι σύμμαχοι του Καντάφι.

Η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης νωρίτερα είχε αναφέρει πως το σχέδιο εκεχειρίας έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τον Καντάφι. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο οδικός χάρτης προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία ο Λααμάμρα υποστήριξε «για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Όμως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ’ αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους». Πρόσθεσε δε, ότι η Αφρικανική Ένωση υποστηρίζει ότι «δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».

Απαντώντας στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τους αντικαθεστωτικούς ενώ σε σχέση με την αποδοχή του σχεδίου από τον Μ.Καντάφι, υπογράμμισε ότι σημασία έχουν οι πράξεις και όχι οι λέξεις.

Από την πλευρά τους, η Βρετανία και η Ιταλία χαιρέτισαν σήμερα ως «τίμια» την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη αλλά απέρριψαν οποιοδήποτε μελλοντικό ρόλο του Μουάμαρ Καντάφι και της οικογένειάς του στο πολιτικό μέλλον της χώρας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και ο Ιταλός ομόλογός του Φράνκο Φρατίνι ανέφεραν ότι και οι δύο συμφωνούν στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης στη Λιβύη για να επιτευχθεί μια γνήσια και επιβεβαιωμένη κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Φρατίνι ανέφερε ότι η Ιταλία συμφωνεί πολύ με την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα ένας δρόμος αλλά πρόσθεσε ότι «στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης δεν χωράει πουθενά ο Καντάφι». Ωστόσο επισήμανε ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί κατ ουδένα τρόπο το διαμελισμό της Λιβύης ή την εδραίωση ενός status quo. «Αυτό θα σημαίνει πολιτική αποτυχία και πρέπει να αποφευχθεί» τόνισε και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο μήνα σύνοδο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο κ. Χέιγκ χαρακτήρισε «τίμια» την πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και ανέφερε ότι χρήζει «σεβασμού», αλλά επισήμανε ότι θεωρεί «απίθανο» να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τη Λιβύη όσο διάστημα βρίσκεται εκεί ο Καντάφι.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μισράτα

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις στη Μισράτα μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχισαν τις επιθέσεις στην πόλη και υπάρχουν πληροφορίες για πέντε νεκρούς και είκοσι τραυματίες. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη όλο το πρωί της Δευτέρας.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι χθες τα αεροσκάφη που πρόσκεινται στη συμμαχία κατάφεραν να καταστρέψουν 25 τάνκς των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. Συγκεκριμένα 11 τάνκς καταστράφηκαν από τα πυρά του ΝΑΤΟ στην Αζνταμπίγια, και 14 κοντά στη Μισράτα, την μοναδική πόλη στα δυτικά της Λιβύης που έχει παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών.