“Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών,” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των αντικαθστωτικών, Αμπντουλ Χαμίντ Ισμαήλ, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των αντικαθεστωτικών, η πόλη Ζουϊγια που είναι στρατηγικής σημασίας για την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς την πρωτεύουσα που είναι η Τρίπολη, βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Οι αντικαθεστωτικοί επίσης ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Σορμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης και Γκαριάν, 50 χιλιόμετρα προς το Νότο.

Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την κρίση στη Λιβύη

Ads

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντούλ Ιλά Αλ-Χατίμπ, ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν έφθασε σήμερα στην Τύνιδα με σκοπό να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε σε μία χώρα για να συμμετάσχει “στο διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και σε εκείνους των αντικαθεστωτικών”.

“Στη διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν συνομιλίες σε ξενοδοχείο της Ντζέρμπα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας,” ανέφερε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας.

“Αυτοκινητοπομπή πέρασε χθες Κυριακή τα σύνορα στο Ρας Τζεντίρ, κοντά στην Ντζέρμπα,” πρόσθεσε η πηγή που ζήτησε να μην κοινοποιηθεί.

Συγχρόνως, ένα νοτιοαφρικανικό αεροσκάφος και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα του Κατάρ βρίσκονταν στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Ντζέρμπα, ενός νησιού στα νότια της Τυνησίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του αεροδρομίου.

Ο λίβυος υπουργός Υγείας Αχμεντ Χιτζάζι και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιμπραήμ Σερίφ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, διέμειναν χθες Κυριακή στην Ντζέρμπα, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Το πρακτορείο πρόσθεσε επίσης, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με “πολλά άλλα μέρη” χωρίς όμως να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Η Ολλανδία αποδέσμευσε 100 εκατ. ευρώ από λιβυκούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Εν τω μεταξύ “Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από τους λιβυκούς πόρους που έχουμε παγώσει αποδεσμεύτηκε ύστερα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βαρντ Μπεζέμερ.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα προς τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ τόνισε: “Λέω πάντα ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν το καθεστώς και όχι το λαό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα: οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Καντάφι που έχουν παγώσει, χρησιμοποιούνται για να σωθούν ζωές λίβυων πολιτών”.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει “αναλάβει την επιχείρηση, που αφορά την παροχή “περίθαλψης σε ασθενείς διαβητικούς και καρδιοπαθείς και την προμήθεια χειρουργικού υλικού”. Συγκεκριμένα, η βοήθεια θα προωθηθεί “στη Βεγγάζη, τη Μιζουράτα και σε άλλες περιοχές τον έλεγχο των οποίων έχουν οι αντάρτες καθώς και σε περιοχές όπου ακόμη μαίνονται οι μάχες”, πρόσθεσε ο Ου. Ρόζενταλ.