Έντονα επεισόδια βίας λαμβάνουν χώρα σε Λίβερπουλ, Μπέρμινχαμ και Μπρίστολ, όπου ομάδες εξαγριωμένων, κατά κύριο λόγο νέων, οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάνε βιτρίνες μαγαζιών ή πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους αποτρέψουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, οι ταραχές αυτές, που συνεχίζονται για 3η συνεχή ημέρα αποτελούν το χειρότερο ξέσπασμα βίας που έχει ζήσει η Βρετανία εδώ και δεκαετίες.

Ads

Το ξέσπασμα βίας αποτελεί επακόλουθο της ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, μετά τη δολοφονία ενός 29χρονου από πυρά αστυνομικών, και κατέληξε σε συγκρούσεις, πλιάτσικο και πυρπόληση αυτοκινήτων, μηχανών, ακόμη και κτηρίων.

Σήμερα Τρίτη, υπέκυψε στα τραύματά του και ένας 26χρονος που δέχθηκε πυρά ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο Κρόιντον, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για το πρώτο θύμα των επεισοδίων που συνεχίστηκαν και εξαπλώθηκαν για τρίτη νύχτα χθες.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα να χρησιμοποιήσει ισχυρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Ads

Οι ταραχές άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, για να εξαπλωθούν στη συνέχεια σχεδόν σε ολόκληρη τη βρετανική πρωτεύουσα, μέχρι χθες, που στο χορό των λεηλασιών μπήκαν το Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ.

Από την αστυνομία έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 550 άτομα – ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι έντεκα μόλις χρόνων. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε ακόμη τρία άτομα ύποπτα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η «κατάστασή του ήταν στάσιμη». Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Τρεις ύποπτοι συνελήφθηκαν λίγο αργότερα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Σε αστυνομικό κλοιό το Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra λόγω των βίαιων επεισοδίων στη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης 16.000 ανδρών στους δρόμους του Λονδίνου έως το βράδυ της Τρίτης, ενώ απέδωσε τη βία σε «καθαρή εγκληματικότητα». Από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανίος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι θα γίνει κάθε τι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τάξης στη Βρετανία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διακοπεί εκτάκτως την Πέμπτη η θερινή ανάπαυλα των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να προβεί σε δήλωση σχετικά με την κατάσταση.

«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ακυρώνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες

Τα επεισόδια οδήγησαν την αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να ακυρώσει τον αυριανό διεθνής φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Αγγλία – Ολλανδία στο Γουέμπλεϊ, ενώ ήδη έχουν αναβληθεί τα παιχνίδια Τσάρλτον-Ρέντινγκ, Γουέστ Χαμ-Αλντερσοτ και Κρίσταλ Πάλας-Κρόουλι, για το Λιγκ Καπ, που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα.