Μετά την επιτυχημένη περσινή κινητοποίηση σε Γαλλία και Ιταλία, οι μετανάστες προχωρούν και φέτος στην αποχή από την εργασία τους στο πλαίσιο της Μέρας Χωρίς Μετανάστες, σε Γαλλία και Ευρώπη. «Αποφασίζουμε να απουσιάσουμε από τη ζωή στις πόλεις για να δηλώσουμε την παρουσία μας», αναφέρουν οι μετανάστες στη σχετική ανακοίνωση.

Ads

Την 1η Μαρτίου του 2005 ξεκίνησε στη Γαλλία η εφαρμογή του Κώδικα Εισόδου και Παραμονής Μεταναστών, βάσει του οποίου επρόκειτο να ρυθμιστεί η χορήγηση ασύλου και το καθεστώς παραμονής μεταναστών-τριών στη χώρα. Ο Κώδικας Εισόδου στην ουσία είναι ένας νόμος διαχωρισμού των μεταναστών με βάση οικονομικά κριτήρια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια στις κοινότητες των μεταναστών.

Έτσι, με αυτή την αφορμή, οι οι μετανάστες σε Γαλλία και Ιταλία αποφάσισαν πέρσι για να προκηρύξουν απεργία και αποχή από την οικονομική ζωή στις δύο χώρες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, να καταδείξουν την εκμετάλλευση και να καταγγείλουν τη διακριτική μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η περσινή κινητοποίηση των μεταναστών σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κι έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν την επανάληψή της και φέτος. Στη Γαλλία μάλιστα προγραμματίζεται συγκέντρωση και συμβολική τοποθέτηση πανό μπροστά από το Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Ads