Οι βομβαρδισμοί των ξένων δυνάμεων, αλλά και οι μάχες μεταξύ των στρατιωτικών του Μουαμάρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών, εξακολουθούν να μαίνονται στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Al Jazeera, μαχητικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας έβαλαν σήμερα κατά λιβυκού αεροσκάφους που πετούσε προς τη Βεγγάζη. Παράλληλα, δυο γαλλικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αποστολές στη Λιβύη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ενώ οι δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το βράδυ της Τρίτης επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πιέσεις και οι διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναθέσουν στους στόλους των χωρών-μελών τους την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ.

Ads

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των ανταρτών συνεχίζονται, παρά την κατάπαυση του πυρός που για δεύτερη φορά ανακοίνωσε ο Καντάφι το βράδυ της Κυριακής. Βίαιες συγκρούσεις διεξάγονται χθες και σήμερα στην περιοχή Γιεφρέν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, μεταξύ των εξεγερμένων που ελέγχουν την περιοχή και του λιβυκού στρατού. Τουλάχιστον 9 άνθρωποι είναι νεκροί, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν επίσης δύο εγκαταστάσεις ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην Βεγγάζη. Παρά τις επιθέσεις, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν φαίνεται να πτοείται και συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις του δικτάτορα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης Ζιντάν. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τανκς του λιβυκού στρατού βάλλουν κατά της Μισράτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες, μεταξύ των οποίων και παιδιών.

Σήμερα δε, έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος κατέπεσε στη Λιβύη. Ο πιλότος και ο δεύτερος χειριστής, είναι σώοι. «Το αεροσκάφος έπεσε εξαιτίας μηχανικής βλάβης και όχι από εχθρικά πυρά» τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.

Ads

Παράλληλαστα λιβυκά νερά αφίχθη σήμερα το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με πλήρωμα 2.600 ατόμων και 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard, δύο αεροσκάφη επιτήρησης κι αναγνώρισης και πέντε ελικόπτερα διάσωσης. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τέσσερις φρεγάτες. Η εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι συνήθως πλαισιώνεται από ένα υποβρύχιο, αλλά η παρουσία του τελευταίου κανονικά παραμένει μυστική. Τα μαχητικά Rafale πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στη Λιβύη και δεν βάλλουν κατά στόχων, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βρίσκεται την Τετάρτη σε διεθνή χωρικά ύδατα εντός του FIR Αθηνών.

Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι δυτικές δυνάμεις δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να προωθούνται παρά να προστατέψουν τους πολίτες και έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να δολοφονήσουν τον Μουάμαρ Καντάφι». «Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούν μέρος του πολέμου κατά της νόμιμης κυβέρνησης» ανέφερε ο Χάλεντ Κάιμ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υποστηρίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν κτυπήσει και στρατιώτες μέσα σε στρατόπεδα. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός με στόχο τη σταθερότητα στη Λιβύη» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση προσβλέπει σε διάφορες φυλές που έχουν μεγάλη επιρροή να βοηθήσουν να αρχίσει διάλογος με τους εξεγερμένους.

Διχασμένο παραμένει το ΝΑΤΟ

Διχασμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη ενώ σε αδιέξοδο βρίσκεται το ΝΑΤΟ για το θέμα της εμπλοκής του στη στρατιωτική επιχείρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε νέα σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, ενώ συνεδρίασαν εκ νέου οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι γερμανικές και τουρκικές αντιρρήσεις για κοινή συμμαχική δράση. Ωστόσο, οι επιμέρους διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας εμποδίζουν μια απόφαση για την ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Συμμαχίας. Σήμερα πάντως επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων, η οποία θα ανατεθεί στις ναυτικές δυνάμεις των κρατών-μελών. Συμφωνία υπήρξε επίσης και στα σχέδια για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αν και κάποια μέλη αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα μία τέτοια ζώνης μετά την καταστροφή της λιβυκής αεράμυνας.

Η Γαλλία θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει το στρατιωτικό έλεγχο αλλά όχι και τον πολιτικό έλεγχο των επιχειρήσεων για να μην ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προς αυτή την κατεύθυνση, η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα «σώμα πολιτικής καθοδήγησης» με τη συμμετοχή και του Αραβικού Συνδέσμου. Το εν λόγω σώμα αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα εντός των επόμενων ημερών.

Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, όταν οι ΗΠΑ μειώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν. «Αυτό θα συζητηθεί στο συμβούλιο ασφαλείας την Πέμπτη. Υποθέτω ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ή ο εκπρόσωπός του θα αναφερθούν στο ζήτημα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την ανάληψη του στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες ξεπερνούν την εντολή του ΟΗΕ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε ότι η αποστολή «θα χρειαστεί ευρεία διεθνή προσπάθεια, που θα περιλαμβάνει και αραβικές χώρες».

Νωρίτερα, η Ρωσία ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και πολιτικές διαπραγματεύσεις, όπως προέκυψε από δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ στη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς. «Ζητούμε να γίνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει η βία. Είμαστε βέβαιοι ότι ο καλύτερος δρόμος για τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού είναι η άμεση κατάπαυση πυρός και η έναρξη διαλόγου» δήλωσε ο Σερντιούκοφ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι στη Ρωσία μοιάζουν να πιστεύουν τα «ψέματα» όπως τα χαρακτήρισε, του Μουάμαρ Καντάφι για απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτό και φαίνεται σαν μερικοί άνθρωποι εδώ να θεωρούν αληθινούς τους ισχυρισμούς του Καντάφι για τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων, που σε ό,τι με αφορά αποτελούν καθ’ ολοκληρία ψέματα» δήλωσε ο Γκέιτς στους δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε επίσης πως «η ένταση των σημαντικών στρατιωτικών πληγμάτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή θα μειωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες» καθώς τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι θα έχουν καταστραφεί.

H Νορβηγία πάντως ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της, ενώ τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο.

Από την άλλη πλευρά το κοινοβούλιο της Ισπανίας επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι τα ισπανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για ένα μήνα, ενώ το πολεμικό ναυτικό της χώρας θα βοηθήσει στη διατήρηση του εμπάργκο όπλων επί τρεις μήνες. Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στην στρατιωτική επιχείρηση.

Δύσπιστες είναι και αρκετές αραβικές χώρες. Η Αλγερία ζήτησε την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι είναι «δυσανάλογες με τον αντικειμενικό στόχο που όρισε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ η Τυνησία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα έχουν μία περισσότερο ενεργή συμμετοχή.

Δείτε επίσης: Διαφωνίες και στη Βουλή για τη Λιβύη