Ads

Συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο των λιβυκών πόλεων με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατηγό Καντάφι να υποστηρίζουν ότι ανακατέλαβαν 4 από αυτές. Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, δηλώνουν πως οι πόλεις παραμένουν υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Από τις μάχες σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης κατά το τρέχον 24ωρο «τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Από το Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας ότι «οι πόλεις Ζαουΐγια και Μισράτα, όπως κι άλλες πόλεις στον ανατολικό τομέα της Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων». Και το BBC μεταδίδει ότι οι πόλεις Τομπρούκ, Ρας Λάνουφ, Μισράτα και Ζαουίγια εξακολουθούν να ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ενώ οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα, Κυριακή σε Ρας Ρανούφ και Μισράτα. Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και στη μικρή πόλη Μπεν Τζαουάντ, 100 χλμ. ανατολικά της Σίρτης, με απολογισμό 5 νεκρούς, 14 τραυματίες. Οι εξεγερμένοι επιχειρούν από τα δυτικά να φθάσουν στη Σίρτη (την ιδιαιτέρα πατρίδα του Μουάμαρ Καντάφι), ενώ συγχρόνως οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν μερικές πόλεις, που έχουν περάσει στον έλεγχο των εξεγερμένων.

Στη Ρας Ρανούφ, που είναι πετρελαϊκός κόμβος, αλ Μπουρίκα, οι αντικαθεστωτικοί προσπάθησαν να αναχαιτίσουν νέα αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Καντάφι. Κάτοικοι δηλώνουν ότι οι καθεστωτικοί πληρώνουν τους κατοίκους κοντινών χωριών, για να λάβουν θέσεις μέσα στα σπίτια κι απ εκεί να πλήξουν τους εξεγερμένους.

Ads

Οβίδες από άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι έπληξαν το κέντρο της Μισράτα, 150 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. «Οι ένοπλοι του Καντάφι μπήκαν στην πόλη και πυροβολούν αδιακρίτως τον κόσμο. Χτύπησαν ακόμη και ασθενοφόρο», δήλωσε ένας γιατρός της πόλης στο BBC. Κυβερνητικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αποθήκη με ιατρικό υλικό στην ίδια πόλη, όπως και κυβερνητικά κτίρια, που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι. Το απόγευμα της Κυριακής, οι αντικαθεστωτικοί απώθησαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον της Μισράτα, σύμφωνα με κάτοικο της πόλης. «Οι επαναστάτες αιχμαλώτισαν 20 στρατιώτες και ακινητοποίησαν ένα άρμα μάχης. Οι νέοι ελέγχουν πλήρως την πόλη».

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής αναφέρθηκαν πυροβολισμοί. Αρκετοί άνθρωποι θεώρησαν ότι επρόκειτο για νέες συμπλοκές κυβερνητικών δυνάμεων και διαδηλωτών, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν πως ήταν «πανηγυρικά πυρά» για την «ανακατάληψη» του ελέγχου παραθαλάσσιων πόλεων της ανατολικής Λιβύης από τον Καντάφι. Πράσινες σημαίες ανεμίζουν στην πόλη, ρίχνονται πυρά αυτομάτων όπλων στον αέρα, ακούγονται τα κλάξον ιδιωτικής χρήσης οχημάτων.

Η λιβυκή δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος Καντάφι ότι, «χρησιμοποιεί αμάχους ως “ασπίδες” σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες πόλεων». Επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αλλά χωρίς να κατονομάσει καμία πόλη, η δημόσια τηλεόραση της Λιβύης, αλ Τζαμαχιρίγια, βεβαίωσε ότι, «οι κυβερνητικές δυνάμεις στην πραγματικότητα ελέγχουν αυτές τις πόλεις. Λαμβάνουμε θέσεις αμυντικές. Επιτιθέμεθα, μόνον εάν δεχθούμε επίθεση». Νωρίτερα, η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι κυβερνητικοί ελέγχουν τις πόλεις Μισράτα, Ρας Λανούφ, μεταδίδοντας κατόπιν πλάνα με λαϊκούς πανηγυρισμούς, υπέρ του Καντάφι, από τις πόλεις Σέμσχα, Τρίπολη και Σίρτη.

Από τη Βεγγάζη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα, σήμερα, «οι νεκροί ανέρχονται στους 15 ενώ οι τραυματίες στους 38». Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ξένοι δημοσιογράφοι, ο ένας απασχολείται στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι Γαλλία 24. Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, που ξέσπασαν στις 15 Φεβρουαρίου με στόχο την ανατροπή του 41ετούς καθεστώτος, «έχει προ πολλού ξεπεράσει τους χίλιους», σύμφωνα με πάρα πολλές συγκλίνουσες πηγές μέσα στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κίνημα της αντιπολίτευσης, οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη έχουν αιχμαλωτίσει μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων, αλλά τους φέρονται καλά και η υπόθεση αυτή θα επιλυθεί σύντομα. Οι Sunday Times αποκάλυψαν σήμερα πως Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αιχμαλώτισαν μέλη ομάδας Βρετανών των ειδικών δυνάμεων μετά την αποτυχία διπλωματικής αποστολής με στόχο την επαφή με τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών.

Η Βρετανία απέσυρε από τη Λιβύη όλο το διπλωματικό προσωπικό της. Όπως ανακοίνωσε το Φόρειν Όφις, «Οι εναπομείναντες Βρετανοί διπλωμάτες στη Λιβύη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, εγκατέλειψαν ήδη τη βορειοαφρικανική χώρα». Διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για «διπλωματικό προσωπικό (της Βρετανίας) αποκλεισμένο -μετά τις συγκρούσεις- στη Βεγγάζη», με το οποίο οι εξεγερμένοι αρνήθηκαν να συνομιλήσουν, ανακοινώνοντας ότι «(το προσωπικό) είχε εισέλθει με τρόπο παράνομο στη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε την Κυριακή πως μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις».

«Η Γαλλία, αλλά και αρκετοί εταίροι της, δεν τάσσονται υπέρ μια δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η οποία θα έχει απολύτως αρνητικές επιπτώσεις», επισήμανε ο Ζυπέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο. «Αν υποθέσουμε ότι οι συγκρούσεις γίνονται περισσότερο αιματηρές, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να δράσουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεχτήκαμε το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Για μας, μια τέτοια επέμβαση (η εφαρμογή ζώνης εναέριου αποκλεισμού) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εντολή των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Ο συνταγματάρχης Καντάφι και το καθεστώς του έχουν χάσει το κύρος τους και πρέπει να φύγουν», κατέληξε. Νωρίτερα, ο Ζυπέ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορούν «να ανεχτούν την εγκληματική τρέλα» του καθεστώτος Καντάφι.