Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου.

Ads

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά. Αμέσως μετά την έκρηξη εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους και έγιναν επεισόδια με μουσουλμάνους. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση επενέβη η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Υπάρχουν ενδείξεις πως στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον ναού στην Αλεξάνδρεια, με 21 νεκρούς και 43 τραυματίες εμπλέκονται «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, οι συνθήκες της σημερινής επίθεσης και άλλων πρόσφατων επιθέσεων «δείχνουν ξεκάθαρα ότι ξένα στοιχεία ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση» της επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως η επίθεση, είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους. “Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους“, είπε ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.

Ads

Ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να νικήσει την “τυφλή τρομοκρατία” που απειλεί τη χώρα. “Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε“, είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος και επισήμανε πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι “ξένων χεριών“.

Διεθνής καταδίκη

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που είχε ως στόχο τους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν. Η βάρβαρη, εγκληματική αυτή πράξη, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός και πόσο απαραίτητος είναι ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την τυφλή βία από όπου και εάν προέρχεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Η Γαλλία «εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ.

Η Συρία καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια, χαρακτηρίζοντάς την “τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών“, τόνισε ανώτατος Σύρος αξιωματούχος. “Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική ενότητα της Αιγύπτου“, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας “τα συλλυπητήρια του στην Αίγυπτο και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων“.

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ζήτησε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία. Απέναντι στις “απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, την κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε“, επισήμανε ο πάπας στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο.Είναι μια “δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών“, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν «για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη».

Ο λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας. «Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας την «βαθιά του θλίψη». «Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή», επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιστορία «συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Αιγυπτίων καταδικάζει αυτήν, αλλά και παρόμοιες πράξεις».