Ads

Διαδηλωτές από όλη τη Βρετανία πλημμύρισαν το Λονδίνο, ύστερα από κάλεσμα των συνδικάτων, ενάντια στις περικοπές των δημοσίων δαπανών και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, διεκδικώντας αλλαγή πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει ανακοινώσει ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων στερλινών.

Σύμφωνα με το BBC περισσότεροι από 250.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία, που κατέληξε στο Hyde Park, στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων οχτώ ετών, ενώ άλλοι κάνουν λόγο ακόμα και για περισσότερους από 400.000. «Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι. «Υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να το πουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν έρθει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι», είπε ο γενικός γραμματέας του TUC, Brendan Barber. «Θα αγωνιστούμε ενάντια στις περικοπές και δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τις υπηρεσίες, τις θέσεις εργασίας και τη ζωή του λαού», πρόσθεσε. Όπως αναφέρει το BBC, στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος τόνισε πως «είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Υπάρχει και μία εναλλακτική λύση».

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται πολλές οικογένειες αλλά και ηλικιωμένοι. «Ο θόρυβος από τα τύμπανα και τις φωνές των διαδηλωτών είναι εκκωφαντικός», αναφέρουν και προσθέτουν πως «οι διαδηλωτές κρατούν εκατοντάδες αντικυβερνητικά πανό, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους με στόχο να ακουστεί η φωνή τους». «Όχι Περικοπές» και «Οι Περικοπές Δεν Είναι Η Θεραπεία» γράφουν τα πανό των διαδηλωτών.

Ads

Κατά τη διάρκεια της πορείας υπήρξαν μικρές συμπλοκές με την αστυνομία, όταν μία ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιές και άλλα αντικείμενα σε καταστήματα και τράπεζες στην Oxford Street.Mπογιές και άλλα αντικείμενα πετάχτηκαν και σε ένα υποκατάστημα της Royal Bank of Scotland, αλλά και κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψη ενός διαδηλωτή.