Επικριτικός απέναντι στη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει «προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού».

Ads

«Έχω καθήκον να υπερασπιστώ το καλό της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραμονή της συνόδου των 17 υπουργών Οικονομικών της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες. «Περιμένω από τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν το ρόλο της Επιτροπής», τόνισε.

«Εάν δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να υπερασπιστούν τη σταθερότητα στη ζώνη ευρώ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, κατά την άποψη του Μπαρόζο, «όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες γι΄αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό».

Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμεινε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει «προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού».

Ads

«Δεν κατάλαβα τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο», τόνισε ο Βέστερβέλε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Οταν ένα Ταμείο δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο κατά ένα μικρό μέρος, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ενίσχυσή του», υποστηρίζει ο Βεστερβέλε.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του αυριανού Eurogroup.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε διαψεύδει τα σενάρια εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη και απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ έχει χάσει την αποφασιστικότητα να παλέψει για το κοινό νόμισμα.

Ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως «το ευρώ είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό και οικονομικό επίτευγμα» και ξεκαθαρίζει ότι «η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του κοινού νομίσματος». Προσθέτει πως «για να είναι εξασφαλιστεί όμως η μακροημέρευση του ευρώ, απαιτείται η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Επιπλέον, ο κ. Μπρούντερλε λέει κατηγορηματικά «όχι» στην προοπτική άμεσης αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης που έχει θεσπίσει η ευρωζώνη.

«Τα υφιστάμενα κεφάλαια είναι επαρκή» δηλώνει ο Γερμανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό εργαλείο των 450 δις ευρώ που δημιούργησαν οι Ευρωπαίοι, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Ελλάδα, για τη στήριξη όποιας χώρας της ευρωζώνης περιερχόταν σε ανάλογη θέση στο μέλλον. Αναφέρει επίσης πως «μέχρι σήμερα έχει δεσμευτεί λιγότερο από το 10% των κεφαλαίων του ταμείου για την Ιρλανδία, χωρίς να έχει καν καταβληθεί ακόμη η πρώτη δόση».

Στο ερώτημα της εφημερίδας «αν η χώρα μας θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της», απαντά: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι εξίσου σημαντικό να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος και στο μέλλον».