Ads

Παρά το γεγονός ότι η πολεμική του αεροπορία έχει καταστραφεί, όπως κοινοποιήσαν χθες οι εκπρόσωποι της δυτικής συμμαχίας, ο Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει τις από γης επιθέσεις κατά των πόλεων που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σε διπλωματικό επίπεδο, η άτυπη συμμαχία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τις επόμενες κινήσεις της, ενώ το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει από σήμερα την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, χωρίς όμως να λάβει απόφαση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Λιβυκό καθεστώς ανέφερε και έδειξε σε δημοσιογράφους δεκάδες νεκρούς που φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από αεροπορική επιχείρηση των ξένων δυνάμεων το βράδυ της Τετάρτης.


Για τρίτη ημέρα οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν
σχετικά με την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. “Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε”, δήλωσε διπλωμάτης που συμμετείχε στη συνάντηση των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι θα επιφορτιστεί με την επιβολή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο η Γερμανία η οποία αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη, απέσυρε χθες όλες τις χερσαίες δυνάμεις της που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Αντίθετα οι αντιδράσεις της Τουρκίας μοιάζουν να έχουν καμφθεί.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν καταδίκασε εκ νέου χθες «τη χρήση βίας που συνεχίζεται στα δυτικά της Λιβύης, στην Ζιντάν και στην Μισράτα» και επανέλαβε την έκκλησή του να δοθεί άμεσα τέλος στην βία από όλες τις πλευρές. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε από την πλευρά της τον συνταγματάρχη Καντάφι να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ τόνισε ότι «το στενό του περιβάλλον θα πρέπει να λάβει τη σωστή απόφαση».

Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε την Πέμπτη το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι να παραιτηθεί προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα του. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία, η κατάσταση στη Λιβύη να ομαλοποιηθεί, χωρίς κλιμάκωση της αιματοχυσίας, ενώ αυτοί που κυβερνούν τη χώρα, πρέπει να παραιτηθούν προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασία της Λιβύης, από τους ξένους» παρατήρησε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ συμπλήρωσε: «Θυμηθείτε τη συμπεριφορά του Σαντάμ και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ».

Αποστολή 15 πλοίων και 1 υποβρυχίου για το εμπάργκο όπλων

Η Τουρκία θα ενισχύσει με τέσσερις φρεγάτες και ένα βοηθητικό πλοίο συνοδείας, την υλοποίηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη νότια γεωγραφική λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Η αποστολή των ναυτικών αυτών μονάδων καθιστά την Τουρκία, ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική συμμετοχή εντός της συμμαχίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των πολεμικών πλοίων μαζί με ένα υποβρύχιο που θα έχει η Άγκυρα στην αναφερόμενη περιοχή, φτάνει στα 16. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά την προχθεσινή απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων, αλλά και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα. Στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Τρία υποβρύχια επίσης, θα διαθέτουν στην περιοχή, η Τουρκία η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ ένα πρόσθετο βοηθητικό πλοίο, θα στείλει η Τουρκία, στο πλαίσιο της συνολικής ναυτικής δέσμευσης για την υλοποίηση της αποστολής που έχει αναλάβει στο ΝΑΤΟ.

Άτομα του περιβάλλοντος Καντάφι αναζητούν λύση;

Ο Ντένις ΜακΝτόνα, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν έλθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αναζητώντας έξοδο από την λιβυκή κρίση. «Δεν θα εκπλησσόμουν εάν, υπό την ισχυρή πίεση… ορισμένοι επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν επαφή, αναζητώντας πύλη εξόδου. Αλλά δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες, και είμαι βέβαιος ότι θα το σεβαστείτε», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε δημοσιογράφο του ενημερωτικού δικτύου MSNBC.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε επανειλημμένα κρούσεις, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, από Λίβυους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και ο Αμπντάλα Σενούσι, γαμπρός του Μουάμαρ Καντάφι και εκ των επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς
, από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι είναι πιθανές νέες λιποταξίες «στους κύκλους της λιβυκής ηγεσίας». Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε επίσης χθες από το Κάιρο, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανόν να ενθαρρύνει τους Λίβυους οι οποίοι αρχικά είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς της Τρίπολης, αλλά στην συνέχεια αδρανοποιήθηκαν μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι.

Συνεχίζει τις επιθέσεις ο Καντάφι

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στις 06:30 και ακολούθησαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μία πολύ ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα Τρίπολη ενώ παράλληλα υψώνεται πυκνός καπνός από περιοχή της πόλης, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης, αναφέρουν κάτοικοι της πόλης. «Ακούσαμε μια ακόμα έκρηξη, μόλις τώρα. Βλέπουμε να υψώνεται καπνός. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν βγεί στις ταράτσες των κτηρίων. Μάλλον πρόκειται για μία περιοχή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κοντά στη σχολή των μηχανικών, στην περιοχή Ταούρα», δήλωσε ένας κάτοικος.

Αξιωματούχοι της Λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα ξημερώματα δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, προκειμένου να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών.

Οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους», μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί. Οι βομβαρδισμοί στην Ταζούρα, όπου υπάρχει και μεγάλη στρατιωτική βάση, συνεχίζονται, με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και στην συνοικία Ταζούρα.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Αεροπορικές επιθέσεις σημειώνονται και στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Υπέρ της Αυγής της Οδύσσειας οι 6 στους 10 Αμερικανούς

Το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αμερικανικών και συμμαχικών επιδρομών στη Λιβύη με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις αυτές ως «προσεκτική και συναινετική», 36% ως «αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη» και 17% ως «σθεναρή και αποφασιστική».