Ένα τηλεπαιχνίδι με θέμα τις απελάσεις μεταναστών, το οποίο αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις, κάνει σήμερα πρεμιέρα στο ολλανδικό δίκτυο VPRO. Τίτλος της εκπομπής είναι «Μακριά από την Ολλανδία» και οι παίκτες ηλικίας από 15-24 ετών – ακόμη και παιδιά – είναι άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο, δεν τους έχει χορηγηθεί και περιμένουν την απέλασή τους.

Ads

Σύμφωνα με τα Νέα, ο παρουσιαστής θα τους κάνει ερωτήσεις για την ιστορία, τους θεσμούς, τη γλώσσα, τη μοναρχία και τον πολιτισμό της Ολλανδίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νικητής θα φεύγει με 4.000 ευρώ. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση – αφού πρώτα έχει αποδείξει ότι γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη χώρα – προκειμένου να λάβει το χρηματικό ποσό είναι να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.

Οι συμμετέχοντες, η ταυτότητα των οποίων παραμένει μυστική μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη είναι φοιτητές που σε μερικές περιπτώσεις ζουν στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια και σπουδάζουν.

«Όλοι είναι νέοι που δεν ενδιαφέρουν την Ολλανδία» υπογραμμίζει ειρωνικά η παραγωγή. «Με την εκπομπή αυτή επιδιώκουμε να μας αμφισβητήσουν» εξήγησε ο Φρανκ Βίρινγκ, αρχισυντάκτης του VPRO, παραδεχόμενος ότι η εκπομπή του κινείται «στα όρια της ασέβειας».

Ads