Με 162 ψήφους υπέρ επί των 308 η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε, την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. Στη σημερινή εξέλιξη συνέβαλε η στήριξη της Λίγκας του Βορρά. Ο Καβαλιέρε κατάφερε πάντως να προσπεράσει και τον δυσκολότερο “σκόπελο”, δηλαδή την κρίσιμη ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, με οριακή πάντως πλειοψηφία.

Ads

Έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός της κεντροδεξιάς, διασφαλίζει -μέχρι νεωτέρας- την επιβίωση του. Ο Μπερλουσκόνι πάντως «κρέμεται» από τρεις έδρες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διακυβέρνηση και παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Ένταση επικράτησε εντός και εκτός Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Πάντως χθες, πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι αν ο Μπερλουσκόνι πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με δυο ή τρεις ψήφος, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός χθες είχε προειδοποιήσει ότι εάν χάσει υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει πολιτική κρίση που πιθανότατα θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κρίση όπως αυτή της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας.

Ads

Οι αντίπαλοί του ισχυρίστηκαν ότι τα σκάνδαλα που αφορούν στην προσωπική ζωή του Μπερλουσκόνι και η έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης του κοστίζουν την εμπιστοσύνη της Ιταλίας.