Κάθε συμβιβασμό με τους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους απέκλεισε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ, εκφράζοντας την πρόβλεψη ότι η πολιτεία του θα ηγηθεί στην εκστρατεία κατά των συνδικάτων, που έχουν διαπραγματευθεί δαπανηρές συλλογικές συμβάσεις για τα μέλη τους. «Δεν θα γίνουμε Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.

Ads

Δημοκρατικοί πολιτικοί, επικεφαλής συνδικάτων, εκπαιδευτικοί και πυροσβέστες συνεχίζουν στο μεταξύ την κατάληψη του Καπιτωλίου στο Μάντισον, που ήδη βρίσκεται στην όγδοη ημέρα της.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα έχουν ήδη συμφωνήσει σε μειώσεις αποδοχών που φθάνουν το 8%, καλώντας τον κυβερνήτη να συμβιβαστεί με τα αιτήματά τους.

Τη διένεξη παρακολουθούν στενά όλες οι αμερικανικές πολιτείες, καθώς εάν ο Ουόκερ επικρατήσει στο Ουισκόνσιν, άλλοι συντηρητικοί κυβερνήτες θα επιδιώξουν να περιορίσουν τις απολαβές –αλλά και την επιρροή– των μελών των συνδικάτων του κρατικού τομέα. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου του Ουόκερ θεωρείται καθοριστικής σημασίας από τα συνδικάτα.

Ads

Ο πρόεδρος Ομπάμα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες του για επικράτηση στην κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν στις εκλογές του 2012 στα συνδικάτα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, ο Ουόκερ κάλεσε τις πόλεις, τις σχολικές περιφέρειες και τις κομητείες της πολιτείας του να περιορίσουν την ισχύ των συνδικάτων, ώστε να καταστούν εφικτές οι αναγκαίες περικοπές στον προϋπολογισμό του Ουισκόνσιν.

Η αποχώρηση των 14 Δημοκρατικών μελών της πολιτειακής γερουσίας εμποδίζει τον κυβερνήτη να θέσει το επίμαχο νομοσχέδιο προς ψήφιση. Παρά την παρουσία 68.000 διαδηλωτών το Σάββατο στο Μάντισον, οπαδοί του Ουόκερ πραγματοποίησαν αντι-διαδήλωση, ενώ χθες τα συνδικάτα είχαν κηρύξει άλλη μία ημέρα διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου. Ο φόρος προβλέπει αύξηση ασφαλίστρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και την ουσιαστική κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.