Ads

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο μουσουλμανικό κόσμο με τις αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις να πραγματοποιούνται στη μία χώρα μετά τη άλλη. Μετά την Αίγυπτο και την Τυνησία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα, Κυριακή, σε Μαρόκο και Ιράν. Με σκληρή καταστολή εξακολουθούν να απαντούν τα υπάρχοντα καθεστώτα.

Λιβύη

Ads

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Βεγγάζη, όπου οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με πυρά, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος, ο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι. Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), ενώ ιατρικές πηγές δηλώνουν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 200. Μόνο σήμερα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά στη Βεγγάζη, δήλωσε στο Reuters ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae.

«Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία… από τις 15:00 (1300 GMT) και μέχρι τις 21:15, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά».

Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα ανέφεραν επίσης ότι μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Καντάφι. Σύμφωνα με τους ίδιους, μέλη της μονάδας «Κεραυνός» μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτωριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες σημείωσαν ακόμη ότι δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί. Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές κι η μαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί· δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευσή της από επίσημη πηγή.

Πηγές της οικογένειάς του Καντάφι δήλωσαν στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα και «επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας, η Λιβύη ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί της σε θέματα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, αν η ΕΕ ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιους του Καντάφι. Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο «ασφαλείς» πηγές ότι «δεκάδες άτομα» συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα «ξένο δίκτυο», το οποίο προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα.

Επιπλέον, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε το Σάββατο στη Λιβύη, σύμφωνα με μια εταιρία στις ΗΠΑ η οποία παρακολουθεί την κίνηση στο Internet. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η υπηρεσία εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη στη χώρα.

Αίγυπτος

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι και πρόσθεσε ότι λίγοι ήταν εκείνοι που τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι 222 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν σύντομα και ότι οι εναπομείναντες πολιτικοί κρατούμενοι είναι 487.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι.

Μπαχρέιν

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν αντέτεινε ότι η έναρξη του πολιτικού διαλόγου εξαρτάται από την παραίτηση της κυβέρνησης. Χιλιάδες υπήκοοι του Μπαχρέιν έχουν καταλάβει σήμερα την Πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, επίκεντρο της αντίθεσης προς το καθεστώς.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι οι βιαιότητες που προκάλεσαν πολλούς νεκρούς τις τελευταίες ημέρες στο Μπαχρέιν είναι «απαράδεκτες», και ότι οι αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε «μεταρρυθμίσεις» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε αυτή τη μικρή μοναρχία του Περσικού Κόλπου, που είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς εκεί εδρεύει ο πέμπτος στόλος τους (απαραίτητος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν), έξι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Υεμένη

Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας το Σάββατο σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.

Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα καθώς αστυνομικοί έριχναν «προειδοποιητικά» πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή.

Επιπλέον, ο ηγέτης του αποσχιστικού Νότιου Κινήματος της Υεμένης συνελήφθη στο Άντεν από μια “ένοπλη στρατιωτική ομάδα”, και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπως δήλωσε η οικογένειά του.

Μαρόκο

Παράλληλα, κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σήμερα Κυριακή και στο Μαρόκο απαιτώντας ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα.

Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κι απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.

Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την ενθρόνισή του το 1999 ο ρόλος του βασιλιά Μοχάμεντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με περιορισμένη επιτυχία, την αλγεινή κληρονομιά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτεταμένης φτώχειας και του αναλφαβητισμού που μάστιζαν τη χώρα τα 38 χρόνια διακυβέρνησης από τον πατέρα του βασιλιά Χάσαν.

Ιράν

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα την κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί επειδή συμμετείχε σε απαγορευμένη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Έπειτα από σύντομη κράτησή της, αφέθηκε ελεύθερη «όταν ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν έξω για να αγοράσει υφάσματα», ανέφερε το Fars.

Τζιμπουτί

Στο Τζιμπουτί, τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν μετά τη πρωτοφανή διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.