Έσπασε σήμερα το ρεκόρ ακυβερνησίας το Βέλγιο, κλείνοντας 249 ημέρες χωρίς να έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το προηγούμενο μεγαλύτερο διάστημα χωρίς κυβέρνηση κατείχαν οι Ιρακινοί, που χρειάστηκαν πέρσι 249 ημέρες για να φτάσουν σε συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ Κούρδων, σουνιτών και σιιτών.

Ads

Ο βελγικός Τύπος σχολίασε το … κατόρθωμα στα πρωτοσέλιδά του:

“Επιτέλους πρωταθλητές κόσμου!“, είναι ο τίτλος της εφημερίδας αναφοράς της Φλάνδρας, της De Standaard, η οποία επέλεξε το χιούμορ. Η πρώτη σελίδα της καλύπτεται από μια φωτογραφία που δείχνει βέλγους ποδοσφαιρικούς οπαδούς να πανηγυρίζουν έπειτα από μια νίκη.

Κατερρίφθη το ρεκόρ!“, λένε εν χορώ οι γαλλόφωνες εφημερίδες L’ Echo και Le Soir. Η τελευταία δημοσιεύει μια καταμέτρηση των 249 ημερών η οποία θυμίζει τοίχο κελιού φυλακής, με σειρές από γραμμές χαραγμένες με κιμωλία πάνω σε μαύρο φόντο.

Ads

Ευτυχώς μας μένουν τα ζυγωματικά μας για να γελάσουμε. Ένα βεβιασμένο γέλιο. Όμως στη μέση αυτού του ατελείωτου πολιτικού μπλοκαρίσματος, καλύτερα να επιλέξουμε το γέλιο από την κατάθλιψη”, εκτιμά ένας από τους αρθρογράφους της Le Soir.

Σε σοβαρότερο τόνο, η εφημερίδα Le Capitale μιλάει για “παγκόσμιο ρεκόρ που μας ντροπιάζει“, ενώ η De Morgen έχει τίτλο “η θλίψη του Βελγίου“, μια αναφορά στο μυθιστόρημα “Η θλίψη των Βέλγων” του διάσημου εκλιπόντος φλαμανδού μυθιστοριογράφου Ούγκο Κλάους.

Για την εφημερίδα Le Libre Belgique, “η κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον επειδή οι αγορές, το γνωρίζουμε, δεν είναι ευχαριστημένες με το σημερινό κενό και θέλουν μια αληθινή κυβέρνηση που θα προετοιμάσει δομικές μεταρρυθμίσεις”.