Την παράταση της διάρκειας των δανείων που δίνονται σε Ελλάδα και Ιρλανδία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στα 30 έτη, φέρεται σύμφωνα με το Reuters, να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές χωρών- μελών της Ευρωζώνης, ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της ισχυρής γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχει προτείνει να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη για την Ελλάδα και τα επτά για την Ιρλανδία στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.

Η παραπάνω ιδέα φέρεται να συζητήθηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Συζητούνται όλων των ειδών οι ιδέες. Δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή πρόταση αλλά ασφαλώς δεν είναι πρωτάκουστη. Η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.

Ads

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες είχαν χορηγήσει τα περισσότερα ξένα δάνεια προς την Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS).

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων των γαλλικών τραπεζών προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας ανήλθε σε 59,4 δισ. δολάρια και των γερμανικών τραπεζών σε 40,3 δισ. δολάρια ενώ σημαντικά είναι και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει ιρλανδικές τράπεζες (8,5 δισ. δολάρια) και οι ιταλικές και ολλανδικές τράπεζες (4,8 και 4,6 δισ. δολάρια, αντίστοιχα).

Αντίστοιχο ποσό δανείων με την Ελλάδα έχουν χορηγήσει οι γερμανικές τράπεζες στην Πορτογαλία (40 δισ. δολάρια), ενώ πολλαπλάσια είναι τα ποσά που έδωσαν προς την Ιρλανδία (154 δισ. δολάρια) και την Ισπανία (201 δισ. δολάρια). Οι γαλλικές τράπεζες έχουν δώσει μικρότερα ποσά – από ότι στην Ελλάδα – στην Πορτογαλία (37,2 δισ. δολάρια) και την Ιρλανδία (52,2 δισ. δολάρια), ενώ έχουν ανεξόφλητο υπόλοιπο 182,2 δισ. δολάρια στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», προβλέπει την συνέχιση της λιτότητας και επιμονή στις δομικές μεταρρυθμίσεις. «Το θέμα για την Ελλάδα είναι τώρα οι δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας», λέει ο Μπρίντερλε.

Στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την ΟΝΕ ο Μπρίντερλε θεωρεί απαραίτητο στοιχείο, μεταξύ άλλων, «ένα μηχανισμό για την Ευρωζώνη, που θα περιέχει βοήθεια αλληλεγγύης για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, αλλά συγχρόνως θα απαιτεί και δομικές μεταρρυθμίσεις από τους αποδέκτες βοήθειας και θα μοιράζεται την ευθύνη και με ιδιώτες επενδυτές». Την άποψη αυτή εξέθεσε και στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου. «Του είπα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Και δεν μου έφερε αντίρρηση», αναφέρει ο Μπρίντερλε.

«Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών έχει συμφωνηθεί ρητά για τον νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, που θα ισχύσει από το 2013. Αυτό το γνωρίζουν οι αγορές και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο γερμανός υπουργός και σημειώνει ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, αφού «αυτό συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Δεκεμβρίου».