Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου εμφανίστηκε σήμερα ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με το δικηγόρο του να υπεραμύνεται της μη έκδοσής του στη Σουηδία. Σύμφωνα με το συνήγορό του, στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για δύο περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει το κίνδυνο της «κατάφωρης στέρησης απονομής δικαιοσύνης».

Ads

Το δικαίωμα του Ασάνζ σε «ανοιχτή δικαιοσύνη» θα παραβιαστεί αν υποβληθεί σε κλειστή ακροαματική διαδικασία στη Σουηδία – η οποία είναι συνήθης για υποθέσεις βιασμού στη χώρα – τόνισε ο δικηγόρος του Τζέφρι Ρόμπερτσον. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει λάβει χώρα μια ευρεία εκστρατεία στα σουηδικά ΜΜΕ κατά του Ασάνζ.

«Είναι πιθανό να δικαστεί μυστικά στη Σουηδία, κεκλεισμένων των θυρών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: Δεν μπορείς να έχεις μια δίκαιη δίκη όταν ο Τύπος και το κοινό αποκλείονται από το δικαστήριο και η σουηδική συνήθεια είναι να τους αποκλείει.

Οι κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που υποστηρίζεται από 2 γυναίκες ότι έλαβαν χώρα τον περασμένο Αύγουστο, συνέπεσαν με τις επικρίσεις που δέχτηκε το WikiLeaks για τη διαρροή εκατοντάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Οι συνήγοροι του Ασάνζ υποστηρίζουν πως η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει πολιτικά κίνητρα.

Ads

«Μια τέτοια διαδικασία σε βοηθά σίγουρα να καταλάβεις ποιοι είναι οι φίλοι σου»,δήλωσε ο Ασάνζ, εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας. Ο 39χρονος Αυστραλός πρόσθεσε ότι «έχει καταδικαστεί τους τελευταίους 5,5 μήνες» από τις καταγγελίες.

Ο Goran Rudling, Σουηδός που ηγείται εκστρατείας υπέρ μιας αυστηρότερης τιμωρίας των βιαστών, κατέθεσε στο δικαστήριο πως ανακάλυψε ότι ένα από τα θύματα έκανε κολακευτικά σχόλια για τον Ασάνζ στο Twitter μετά την καταγγελλόμενη επίθεση, η οποία τα διέγραψε αφότου πήγε στην αστυνομία.

H Brita Sundberg-Weitman, Σουηδή δικαστής που έχει αποσυρθεί και είναι πλέον ακαδημαϊκός, κατέθεσε πως η νομική διαδικασία στην υπόθεση Ασάνζ στη Σουηδία έχει υπάρξει «ιδιαιτέρως παράξενη». Το κλίμα στη Σουηδία είναι «πολύ εχθρικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν δεδομένο ότι έχε βιάσει 2 γυναίκες», τόνισε.

Η ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, εξετάζει το αίτημα της σουηδικής κυβέρνησης να εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία για ανάκριση. Η απόφαση του δικαστή Ριντλ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και Ασάνζ και Σουηδία μπορούν να ασκήσουν έφεση.