Ads

Νέα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, αυτή τη φορά για τον πόλεμο στο Ιράκ, έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks. Από τα τελευταία προκύπτει ότι ο αμερικανικός στρατός «κάλυψε» βασανιστήρια κρατουμένων από το ιρακινό κράτος και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι στρατιώτες του. Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν «την αλήθεια» του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Εσέιντζ. Άμεση ήταν η αντίδραση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει έρευνα για τις αποκαλύψεις.

Από τα «κύρια συμπεράσματα» της Wikileaks, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου του 2009 στο Ιράκ φαίνεται πως αν και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς του πολέμου κατά του Ιράκ ήταν να κλείσουν τα κέντρα βασανιστηρίων του Σαντάμ Χουσέιν, καταγράφονται πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων από Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα βασανιστήρια που είχε επιτρέψει το ιρακινό κράτος, όμως διέταξαν τα στρατεύματά τους να μην παρέμβουν.

Τα μυστικά έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης, ότι τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, το 63% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 και έως τα τέλη του 2009. «Τα εμπιστευτικά έγγραφα που απέκτησε η WikiLeaks αποκαλύπτουν πως οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν έναν απολογισμό που κατέγραφε τους ιρακινούς νεκρούς και τραυματίες, έστω κι αν το αρνούνται δημόσια», σημειώνει το δίκτυο AlJazeera. Ο πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί, ανάμεσα στο 2003 και στα τέλη του 2009. Το 63% των νεκρών ήταν άμαχοι.

Ads

Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η εκτίμηση του αριθμού των Ιρακινών θυμάτων από την εισβολή που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 2003 είναι αντικείμενο αμφισβητήσεων και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την πηγή, ξεκινώντας από λιγότερους από 100.000 και φθάνοντας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Σε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 85.694 και οι τραυματίες 147.195. Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Iraq Body Count εκτιμά από την πλευρά της πως ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003 είναι από 98.252 έως 107.235 άνθρωποι.

Το AlJazeera κάνει, ακόμη, λόγο για «αμερικανικές μυστικές αναφορές που αποκαλύπτουν νέες περιπτώσεις στις οποίες ενέχεται (η αμερικανική ιδιωτική πρώην εταιρία ασφαλείας) Blackwater σε πυροβολισμούς κατά αμάχων. Καμία κατηγορία δεν έχει στοιχειοθετηθεί εναντίον της».

Μεταξύ των «κύριων συμπερασμάτων» της Wikileaks βρίσκεται επίσης «η μυστική ανάμιξη του Ιράν στη χρηματοδότηση των σιιτικών πολιτοφυλακών». Τα έγγραφα αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια το μυστικό πόλεμο του Ιράν στο Ιράκ και αναφέρονται στο ρόλο των Φρουρών της Επανάστασης ως παρόχων όπλων στους εξεγερμένους σιίτες.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν «την αλήθεια»

Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν «την αλήθεια» του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Σε περίοδο πολέμου, οι επιθέσεις εναντίον της αλήθειας ξεκινούν πολύ πριν από την έναρξη (της σύγκρουσης) και συνεχίζονται για πολύ μετά», δήλωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks, αναφερόμενος στα μυστικά που κράτησε ο στρατός για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων και τους απολογισμούς των επιχειρήσεων, καθώς και στις επιθέσεις του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ κατά της διαρροής εμπιστευτικών αρχείων «με τρόπο που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των στρατιωτών», σύμφωνα με τους ίδιους.

«Ελπίζουμε να διορθώσουμε ορισμένες από τις επιθέσεις εναντίον της αλήθειας που εξαπολύθηκαν πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του και οι οποίες συνεχίζονται, έπειτα από την επίσημη κατάληξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Φιλ Σάινερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Public Interest Lawyers, δήλωσε από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου πως οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενδέχεται να έχουν εμπλακεί «σε πολλές τεκμηριωμένες καταπατήσεις δικαιωμάτων που να δικαιολογούν διώξεις ενώπιον βρετανικών δικαστηρίων».

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον, ανήγγειλε την προσεχή μετάδοση και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά.

Έρευνα για τις αποκαλύψεις ζητά ο ΟΗΕ

Να ξεκινήσει έρευνα για τις αποκαλύψεις βασανισμών κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. «Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει την υποχρέωση, όταν αναφαίνονται σοβαρές κατηγορίες για βασανιστήρια εις βάρος ενός αμερικανού αξιωματούχου, να διερευνήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα… Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νόβακ στο BBC.

«Θα περίμενα να ξεκινήσει (μια τέτοια έρευνα) ήδη από καιρό καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος μια αλλαγή… Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί με παρελθούσες περιπτώσεις. Είναι μία υποχρέωση να ερευνήσει», συνέχισε ο εισηγητής. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι αμερικανική. Οι διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) δεν είναι δυνατές γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, είπε.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε «με πολύ σαφείς όρους» τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών.

Ενώ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ, δήλωσε στο BBC ότι «
οι ισχυρισμοί για καταπατήσεις δικαιωμάτων στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, οι οποίοι περιέχονται στα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή από τον ιστότοπο WikiLeaks, είναι εξαιρετικά σοβαροί»