Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σήμερα στην Αίγυπτο με την ένταση να παραμένει στα ύψη και τους διαδηλωτές να καλούν τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας, την οποία κράτα επί 30 συναπτά έτη…

Ads

17:40: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στο Κάριο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ από τις 18:00 σήμερα έως τις 7:00 αύριο (τοπική ώρα). Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κόσμος δεν θα υπακούσει. Έκτακτο διάγγελμα Μουμπάρακ στις 17:45.

17:30: Τους περισσότερους δρόμους στην Αλεξάνδρεια έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές. Στο Σουέζ ένα ακόμα αστυνομικό τμήμα καταλήφθηκε από τον κόσμο. Στο Κάιρο, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα, ενώ η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ κάλεσε το στρατό να επιβάλει την τάξη. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους καλούν τον στρατό να ταχθεί με το μέρος τους ενάντια στην αστυνομία. Φωτογραφία από το Al Jazeera δείχνει διαδηλωτές να έχουν ανέβει πάνω σε στρατιωτικό όχημα, με τους στρατιώτες να μην αντιδρούν. Μάλιστα το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι συμπαράταξης στρατού και διαδηλωτών.

16:45: Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται ο Ελ Μπαραντέι, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ads

16:45: Δημοσιογράφος του Al Jazeera μεταδίδει πως είδε νεκρό διαδηλωτή στην Αλεξάνδρεια. Επίσης οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι στο Suez υπάρχει ένας ακόμη νεκρός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν 30χρον άνδρα.

16:30: Τουλάχιστον δύο γάλλοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, μεταδίδουν το AP.Το Al Jazeera, μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν την κεντρική πλατεία στην πόλη Suez. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις. «Οι αστυνομικές δυνάμεις υποτάχθηκαν στην δύναμη του λαού», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera στο Suez.

16:15: Συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές σε γέφυρα του Νείλου. Αναφορές κάνουν λόγο αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, όμως οι διαδηλωτές σπρώχνουν τις αστυνομικές δυνάμεις προς τα πίσω. Παράλληλα, κάποιοι διαδηλωτές καλούν τους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

16:00 : Στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τον Peter Bouckaert από την οργάνωση Human Rights Watch, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, οι αστυνομικοί σταμάτησαν να επιτίθενται στον κόσμο. Μιλάνε με τους διαδηλωτές και τους δίνουν νερό για να απαλύνουν το κάψιμο από τα δακρυγόνα.

15:30: Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών της Αιγύπτου, Mustafa al-Fiqi, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει, ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την φτώχεια, τη διαφθορά και να δώσει περισσότερη ελευθερία στο λαό. «Οι πολίτες νιώθουν ότι θέλουν αλλαγή». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικοί καταστρέφουν κάμερες δημοσιογράφων που καλύπτουν τις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

14:59: Σϋμφωνα με αναφορές χρηστών του Tweeter, τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μανσούρα, 120 χλμ ΒΑ του Καΐρου, βρίσκεται περικυκλωμένο από 40.000 διαδηλωτών. Πληθαίνουν οι αναφορές για αστυνομικούς που πετούν τη στολή και τα όπλα τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές.

14.48: To BBC Arabic μεταδίδει ότι διαδηλωτές στην πόλη Ισμαϊλία έχουν καταλάβει τα εκεί γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Επίθεση από δυνάμεις καταστολής, με πολιτικά ρούχα, δέχθηκε κάμεραμαν του CNN.

14.40: Αποτράπηκε από το να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μεταδίδει η Guardian, με το να εγκλωβιστεί από αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε ένα τζαμί. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο του Σουέζ, με συνθήματα όπως “Ελεύθερη Αϊγυπτος, Έξω ο Μουμπάρακ”. Ρεπόρτερ του Al Jazeera ανέφερε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά δύο στρατιωτών στο Σουέζ, επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν με αληθινά πυρά κατά τις ταραχές το βράδυ.

13.53. Χιλιάδες άνθρωπoι βγήκαν στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών αερίων και κανονιών νερού κατά του πλήθους στο Κάιρο. Διαδηλωτές βρίσκονται και στους δρόμους του Σουέζ, στις πόλεις Μανσούρα και Σαρκίγια, όπως και στην Αλεξάνδρεια. Μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν συλλήψεις. Η εταιρεία Vodafone δήλωσε πως η κυβέρνηση της ζήτησε από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν τις υπηρεσίες τους σε “επιλεγμένες περιοχές”.

Νωρίτερα…

Αργά το βράδυ αφίχθη στη χώρα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αντιπολιτευόμενος του Χόσνι Μουμπάρακ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταγγέλλει συλλήψεις μελών της ενόψει της σημερινής κινητοποίησης.

Σύμφωνα με αναφορές, τόσο το ίντερνετ όσο και οι υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα έχουν μπλοκαριστεί στην Αίγυπτο, ενόψει της σημερινής διαδήλωσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ που συμπληρώνει 30 χρόνια στην εξουσία της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση πάντως αρνείται πως έχει προχωρήσει σε παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σε μια σελίδα στο Facebook πάντως, αναφέρονται ως σημεία συγκέντρωσης περισσότερα από 30 τεμένη και εκκλησίες. Περισσότεροι από 70.000 χρήστες έχουν κάνει “like” τη συγκεκριμένη σελίδα.

Σύμφωνα με το Associated Press, ομάδες ελίτ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν διασκορπιστεί σε κεντρικά σημεία του Καΐρου ώρες πριν τη συγκέντρωση των πολιτών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποιησε για “αποφασιστικά μέτρα” κατά των διαδηλωτών. Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Σαφουάτ Σερίφ δήλωσε πως «ελπίζουμε πως οι αυριανές προσευχές και τελετές να γίνουν με ήσυχο τρόπο που να τιμά την αξία αυτών των εκδηλώσεων… και ότι κανένας δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή να τους υποβάλλει σε κάτι που δεν επιθυμούν».

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και άλλα μέλη της οργάνωσης, εν όψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Έχουν συλληφθεί οι γιατροί, Έσαμ ελ-Ερίαν και Μοχάμεντ Μουρσί. Ο πρώτος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και ο δεύτερος προεξέχων στέλεχος της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων. Όπως δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, όντως η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σχέδιο καταστολής κατά της Αδελφότητας, αλλά και για λόγους ασφαλείας εν αναμονή των κινητοποιήσεων.

Ο αιγύπτιος αντιφρονών, Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομική Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε την Πέμπτη στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή» δήλωσε.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από ακόμη έναν θάνατο διαδηλωτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της κρατικής καταστολής σε εφτά. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις αυτης της εβδομάδας.