Με ειδικό απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάτι Ομπεϊντι συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τη συνάντηση ζήτησε ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ- Μπαγκντάντι Αλι Αλ- Μαχμούντι από τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο.

Ads

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Δρούτσας σημείωσε πως έπειτα από μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη. Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του αύριο στην Τουρκία και μετά στη Μάλτα».

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η Αθήνα «επανέλαβε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση».

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε πως «είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας».

Ads

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, σχετικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον πρωθυπουργό της Λιβύης και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ομάδα Βρετανών διπλωματών βρίσκεται ήδη στη Βεγγάζη και θα ενημερώνει το Λονδίνο, για ό, τι συμβαίνει στη Λιβύη. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, ότι απέστειλε ομάδα διπλωματών για να έχουν επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Η αποστολή έφθασε στη Βεγγάζη το Σάββατο, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Πρέντις, τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρώμη και παλαιότερα στη Βαγδάτη, ανέφερε σήμερα το Φόρεϊν Οφις. Το τελευταίο εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα έχει ενημέρωση για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και, γενικότερα, για ό, τι συμβαίνει στη Λιβύη».

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη συνεχίζονται οι μάχες αντικαθεστωτικών και δυνάμεων πιστών στον Καντάφι, με την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Ένας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε σήμερα, την ώρα που οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επιχειρούν με πολλούς βομβαρδισμούς να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παραδείγματος χάρη, βομβαρδίστηκε η πόλη Γιεφρέν, στο δυτικό τομέα της Λιβύης. Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια των πολύωρων βομβαρδισμών.

Στη Μιζουράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, από τον βομβαρδισμό μίας πολυκλινικής τουλάχιστον ένας άμαχος έχασε τη νύκτα τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί εθελοντές. Στην πόλη αυτή λείπουν πλέον, σε απελπιστικό βαθμό, τα τρόφιμα και τα ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Έχουν βομβαρδιστεί ακόμα και τα τζαμιά…

Οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μιζουράτα, θεωρώντας την ως μία «πύλη» στο δρόμο προς την Τρίπολη.

Πλοίο, ναυλωμένο από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα απέπλευσε την Κυριακή από το λιμάνι της Μιζουράτα, μεταφέροντας περίπου 60 τραυματίες. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση διοργανώνει επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 300 τραυματιών από τη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη, ώστε αυτοί να τύχουν ιατρικής φροντίδας στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ όλο το 24ωρο του Σαββάτου πραγματοποίησε 70 εξόδους αεροσκαφών του πάνω από τη Λιβύη, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα στην έδρα του στις Βρυξέλλες. Συνολικά, συμμετείχαν στις εξόδους 184 αεροσκάφη. «Όλα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν έφεραν οπλισμό». Από την Πέμπτη έως και χθες τα μεσάνυχτα, «το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε πάνω από τη Λιβύη 547 εξόδους αεροπλάνων του, αλλά μόνον 218 επιδρομές».