Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, στην Αλβανία και σαράντα τραυματίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα. O πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ωστόσο, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τις αστυνομικές δυνάμεις ότι με τις πράξεις τους προκάλεσαν τους διαδηλωτές. «Για όλα φταίει ο Ράμα», δηλώνει ο Μπερίσα.

Ads

«Τα τρία θύματα πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση», δήλωσε ο Σάμι Κοτσέκου, χειρουργός, επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους σαράντα από αυτούς οι 23 είναι πολίτες και οι 17 αστυνομικοί. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε φράχτη και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Ads

Τα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από το κτίριο. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών. Για τους τρεις νεκρούς διαδηλωτές δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες.

Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη. Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα». Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τις αστυνομικές δυνάμεις ότι με τις πράξεις τους προκάλεσαν τους διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης σήμερα στα Τίρανα, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. «Όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα», δήλωσε ο Μπερίσα και υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. «Όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα», τόνισε.

Η Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως «απόπειρα πραξικοπήματος» και κατηγόρησε γι αυτό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπερίσα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό για διαφθορά.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο και στο οποίο εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής.