Ads

Στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιδίδονται τα πολιτικά κόμματα στην Τυνησία από χθες, δύο ημέρες μετά τη φυγή του προέδρου Ζίνε αλ-Αμπιντίνε Μπεν Αλί, υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης. Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιµα παρατηρούνταν χθες στην Τύνιδα ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ έδωσε εντολή αποχώρησης της διπλωματικής αποστολής της από τη χώρα ενώ αποτρέπει τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Τυνησία.

Με αντλίες νερού, δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας πλήθη διαδηλωτών που ξεχύθηκαν ξανά στους στους δρόμους το μεσημέρι της Δευτέρας, απαιτώντας από το κυβερνών κόμμα του εκδιωχθέντος Μπεν Αλί να παραδώσει την εξουσία. Οι νέες διαδηλώσεις ήλθαν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα αναλάβει να οδηγήσει την Τυνησία σε προεδρικές εκλογές σε διάστημα εξαμήνου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του Συνταγματικού Δημοκρατικού Συναγερμού (RCD), καθιστώντας σαφές ότι δεν θέλουν το κόμμα του Μπεν Αλί να έχει θέση στη νέα κυβέρνηση. «Έξω το κόμμα της δικτατορίας» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το BBC, η ατμόσφαιρα ήταν ανάμεικτη, με τα δακρυγόνα και οι πυροβολισμοί σε σποραδικές συμπλοκές εναλλάσσονταν με πανηγυρισμούς και το άκουσμα του εθνικού ύμνου. Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι οι νέες διαδηλώσεις υποδεικνύουν πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην είναι αποδεκτή από τους Τυνήσιους.

Ads

Καθήκοντα προέδρου στην Τυνησία έχει ήδη αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής, Φουάντ Μεμπάζα, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μ. Γκανούτσι να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλά τα κόμματα ήδη ερίζουν ως προς την απόφαση των συνταγματικών αρχών να οριστούν οι προεδρικές εκλογές μέσα στις επόμενες εξήντα ημέρες. Το γεγονός αυτό, καθώς και άλλες διαφορές, κυρίως στη νομή της εξουσίας, προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές, που προειδοποιούν ότι η ειρήνη παραμένει εύθραυστη.

Τα τεθωρακισμένα του στρατού παραμένουν σταθμευμένα έξω από την πρωτεύουσα Τύνιδα, έχοντας καταφέρει να περιορίσουν τα έκτροπα που ακολούθησαν την εσπευσμένη αναχώρηση του προέδρου. Ο Μπεν Αλί κατέφυγε τελικά στη Σαουδική Αραβία, αφού πρώτα ζήτησε ανεπιτυχώς άσυλο από τις γαλλικές αρχές. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην Τύνιδα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες πιστές στον πρώην πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπίντιν Μπεν Αλι.

Ο στρατός της Τυνησίας εισέβαλε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, όπου είχαν καταφύγει μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Άλι, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.Ένας κάτοικος ανέφερε ότι άκουσε ανταλλαγή πυρών, προσθέτοντας ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Μία άλλη κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι «τουλάχιστον δύο ελικόπτερα» πετούν πάνω από το προεδρικό μέγαρο.

Επιπλέον, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλι, συνελήφθη με ένταλμα της τυνησιακής δικαιοσύνης, η οποία τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λαού της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή στην Τύνιδα. Η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, ότι ο συλληφθείς, άνθρωπος κλειδί του πρώην καθεστώτος, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ταραχές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ανατροπή του Μπεν Αλί προκάλεσε «πανηγυρικές» εκδηλώσεις σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, όπου χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα. Οι αναλυτές, μάλιστα, προειδοποιούν ήδη για το φαινόμενο του ντόμινο, κυρίως στις χώρες που βίωσαν πρόσφατα διαδηλώσεις εναντίον των ηγετών τους, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Μαρόκο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Le Monde που επικαλείται πηγές της γαλλικής προεδρίας, η οικογένεια του Ζιν Αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία με 1,5 τόννο χρυσού. Η εν λόγω πληροφορία διαψεύσθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας.

«Το Μέγαρο των Ηλυσίων υποψιάζεται ότι η οικογένεια Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία μαζί με 1,5 τόννο χρυσού» αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ η γαλλική προεδρία στηρίζεται σε πληροφορίες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η σύζυγος του προέδρου «μετέβη στην κεντρική τράπεζα της Τυνησίας για να πάρει ράβδους χρυσού» λαμβάνοντας αρχικά την αρνητική απάντηση του προέδρου της τράπεζας, πριν εκείνος υποχωρήσει στις πιέσεις του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

«Τα αποθέματα χρυσού της τράπεζας δεν εθίγησαν τις τελευταίες ημέρες… Ούτε τα χρηματικά αποθέματα , η χώρα διαθέτει πολύ αυστηρούς κανόνες» δήλωσε επίσημη πηγή της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η τράπεζα δεν δέχθηκε την επίσκεψη της συζύγου ή του ιδίου του Μπεν Άλι τις τελευταίες ημέρες.

ΗΠΑ: Αποχώρηση του διπλωμάτη

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως χθες για την αναχώρηση από την Τυνησία των μελών των οικογενειών της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα και συνέστησε σε όλους του αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Τυνησία εξαιτίας των ταραχών. Το υπουργείο Εξωτερικών “έδωσε άδεια για την αναχώρηση όλων των μελών των οικογενειών” των προσώπων που εργάζονται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι αμερικανοί πολίτες στην Τυνησία πρέπει να εκτιμήσουν προσεκτικά την κατάστασή τους ως προς την ασφάλεια» υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην χώρα αυτή και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Τυνησία, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγώντας ότι οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Τύνιδα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

«Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα εξελίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και τεράστιες υλικές καταστροφές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, ακόμη και τις ειρηνικές, που μπορούν να εκτραπούν σε συγκρούσεις και κατά τη διάρκεια των οποίων οι αλλοδαποί μπορεί να γίνουν στόχος.

Εν τω μεταξύ, ΕΕ και ΗΠΑ έσπευσαν να προσφέρουν άμεση βοήθεια στην Τυνησία. Η ΕΕ προσέφερε τη βοήθειά της για την προετοιμασία της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και έκανε λόγο για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, κυρίως στον τομέα του εμπορίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χορηγήσει άμεση βοήθεια για την προετοιμασία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας» που ανακοινώθηκε μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Από τον Μάιο του 2010, η ΕΕ, η οποία συνδέεται με την Τυνησία με μία συμφωνία σύνδεσης του 1995, διαπραγματεύεται για τη χορήγηση «προνομιακού καθεστώτος» στις εμπορικές σχέσεις με τη χώρα, καθεστώς το οποίο ήδη απολαμβάνει το Μαρόκο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τυνησίας στην οργάνωση ελεύθερων εκλογών στο άμεσο μέλλον «που θα απηχούν τη βούληση του λαού», όπως δήλωσε από το Αλγέρι ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος για την τρομοκρατία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Χαιρετίζουμε το θάρρος και την αξιοπρέπεια του λαού της Τυνησίας. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για τη διατήρηση της ηρεμίας και την αποφυγή της βίας» υποστήριξε.

Ανησυχία του Ιράν

«Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή και ελπίζουμε ότι τα αιτήματα του λαού της Τυνησίας θα ικανοποιηθούν με ειρηνικά και όχι με βίαια μέσα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δε δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τη διαμονή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας. Σε ανακοίνωσή της, η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δέχθηκε τον πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί».

Ανοιχτός ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια

Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων. «Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται φωτορεπόρτερ

Ο φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA) Λικά Ντολέγκα, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο την Παρασκευή στην Τύνιδα, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο φωτορεπόρτερ του EPA, στο οποίο ανήκει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τη νύχτα και το Σάββατο το πρωί τέθηκε σε τεχνητό κώμα.