Υπο στενή παρακολούθηση τελεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν που κρατείται στις φυλακές στη νήσο Ράικερ της Νέας Υόρκης, εν αναμονή της δίκης του την Παρασκευή για την υπόθεση απόπειρας βιασμού μιας 32χρονης καμαριέρας ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές διεθνών αξιωματούχων που ζητούν την παραίτηση του κ. Στρος-Καν από το Δ.Ν.Τ. «Συνωμοσία» κατά του Στρος Καν βλέπουν οι Γάλλοι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο γαλλικό Τύπο.

Ads

Αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε πως ο 62χρονος Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση από ψυχολόγους για το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, στο Ραϊκερς Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, όπου ο μέχρι πρότινος ισχυρός άντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρατείται με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού καμαριέρας ξενοδοχείου.

Οι αξιωματούχοι της φυλακής ανέφεραν την Τρίτη ότι ο κ. Στρος Καν βρίσκεται υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη απόπειρα αυτοκτονίας μετά από ψυχολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου την Παρασκευή,
ενώ στο μεταξύ διαρρέουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για την γυναίκα που φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της 32χρονης γυναίκας Τζέφρι Σαπίρο, η οποία δεν έχει ακόμα κατονομαστεί, έχει υποστεί «σημαντικό ψυχολογικό τραύμα». Ο δικηγόρος ανέφερε πως πρόκειται για μουσουλμάνα μετανάστρια από τη δυτικοαφρικανική Γουϊνέα που μετανάστευσε στις ΗΠΑ προ επταετίας. Η γυναίκα είναι χήρα και έχει μια έφηβη κόρη.

Ads

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η γυναίκα είναι ειλικρινής. Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Αυτή η γυναίκα δεν έχει μυστική ατζέντα» τόνισε ο συνήγορος της 32χρονης και πρόσθεσε πως το θύμα δεν γνώριζε την ταυτότητα του επιτιθέμενου, έμαθε μετά την καταγγελία της το όνομα και το αξίωμά του.

Η καμαριέρα θα αρνηθεί κατηγορηματικά ενώπιον της δικαιοσύνης ότι είχε μαζί του συναινετική σεξουαλική συνεύρεση, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Τζεφ Σαπίρο στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Όταν οι ένορκοι θα ακούσουν τη μαρτυρία της και θα την δουν, όταν τελικά θα μπορέσει να διηγηθεί την ιστορία της δημόσια», θα αντιληφθούν ότι «οι ισχυρισμοί τους για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ή για ραντεβού, είναι ψευδείς, δήλωσε ο δικηγόρος. «Δεν υπάρχει τίποτα το συναινετικό σε αυτό που συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου», επέμεινε ο δικηγόρος.

Τη Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του κ. Στρος-Καν, ο κ. Μπέντζαμιν Μπράφμαν, είπε με διφορούμενο τρόπο: «Τα ιατροδικαστικά στοιχεία, κατά την άποψη μας, δεν συμπίπτουν με μια καταναγκαστική συνουσία», χωρίς να γίνει γνωστό αν αυτή η δήλωση αντιπροσώπευε μια νέα γραμμή άμυνας αφότου αρνήθηκε όλα τα γεγονότα.

Ζητείται παραίτηση Στρος Καν

Στο μεταξύ, ηγέτες οικονομικών δυνάμεων παγκοσμίως προτείνουν ότι την παραίτηση του κ. Στρος Καν από την ηγεσία του ΔΝΤ, με τελευταίο τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιθνερ να δηλώνει πως ο κ. Στρος-Καν δεν είναι «σε θέση να διοικεί το ΔΝΤ» και ζήτησε από το Ταμείο να διορίσει μεταβατικό επικεφαλής.

Ενώπιον κοινού στο Χάρβαρντ Κλαμπ ο κ. Γκάιθνερ δήλωσε πως «προφανώς και δεν είναι σε θέση να διοικεί το ΔΝΤ» ο κ. Στρος-Καν και ζήτησε το διορισμό αντικαταστάτη του. Πρόκειται για τον πρώτο ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα που προβαίνει σε τέτοια δήλωση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στις 14 Μαΐου. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό λόγο στο ποιός διοικεί το ΔΝΤ καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο Ταμείο.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν «θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πιστεύω πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του, αλλά προφανώς βρίσκεται σε πολύ-πολύ δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Χέιγκ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE στο Δουβλίνο, όπου συνοδεύει την βασίλισσα Ελισάβετ στην ιστορική επίσκεψή της στην Ιρλανδία.

Σε ερώτηση αν ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πρέπει να παραιτηθεί, ο Χέιγκ απάντησε πως η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμα θέση» για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του κ. Στρος-Καν λήγει το 2012. «Είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ, το οποίο χειρίζεται αυτή τη στιγμή τόσα θέματα, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο Χέιγκ. «Γνωρίζω πως το προσωπικό και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ εργάζονται σκληρά για να ξεπεραστεί (η κρίση)», πρόσθεσε.

Κατά τα λοιπά, χθες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε την Τρίτη, ότι ο κ. Στρος Καν θα πρέπει να παραιτηθεί για να μην προκαλέσει ζημιά στο ΔΝΤ, ενώ η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, εξέφρασε την συμπάθεια της για την γυναίκα που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά.

Αξιωματούχοι από την Κίνα και την Βραζιλία προτείνουν ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης, όπως τη Βραζιλία ή την Ινδία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ηγέτες δεν θα πρέπει να προδικάσουν τον Ντομινίκ Στρος Καν, και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει άξιους υποψήφιους διαθέσιμους για τη θέση του Γάλλου οικονομολόγου.

Πάντως, ο συνήγορος του Στρος Καν στην Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Τέιλορ, αρνήθηκε σήμερα να πει ποιες είναι οι προθέσεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ σχετικά με το μέλλον του στην ηγεσία του Ταμείου. «Δεν έχω κάποιο σχόλιο για αυτό», δήλωσε ο Τέιλορ ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τα σχέδια του Στρος Καν. «Πιστεύω ότι τελικά αυτό θα επιλυθεί», πρόσθεσε, αρνούμενος να διευκρινίσει πότε και πώς. Αρνήθηκε επίσης να πει αν έχει μιλήσει με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

«Συνωμοσία» κατά του Στρος Καν βλέπουν οι Γάλλοι

Η πλειοψηφία των Γάλλων, ποσοστό 57%, θεωρεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι «θύμα συνωμοσίας», σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, το 32% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, δεν είναι «θύμα συνωμοσίας», ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη.

Εξάλλου το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί η πολιτική έχει σε γενικές γραμμές ένα ρόλο στην υπόθεση αυτή, ενώ το 38% πιστεύει το αντίθετο. Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «μάλλον ευθύνεται» γι’ αυτό, άποψη που δεν συμμερίζεται το 31%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά στις 16 Μαΐου σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.007 ερωτηθέντων, ηλικίας 18 ετών και άνω.