Για κίνδυνο έκρηξης στο κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας 3 του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα, προειδοποιεί η ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση. Στους 10.000 μπορεί να φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της Παρασκευής, μεταδίδει το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Ads

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3, μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιουκίο Εντάνο. Ο ίδιος τόνισε όμως πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, παραμένει κρίσιμη και χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιαπωνία «τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Ads

Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε από την πλευρά του πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία,
διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί. Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση θαλασσινού νερού για να επιτευχθεί η ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως πράττουν οι ιάπωνες τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που υπέστη βλάβες μετά τον μεγα-σεισμό της Παρασκευής, αποτελεί μία «πράξη απελπισίας», η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ

Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που στους 9 βαθμούς, από 8,8. Τους 10.000 μπορεί να φθάσει ο αριθμός των νεκρών μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, ενώ οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.800 νεκρούς.