Ads

Δεν παραιτείται από την ηγεσία της χώρας ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με διάγγελμά του, το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καϊρου. «Δεν θα υπακούσουμε στις ξένες πιέσεις», τόνισε και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να δοθούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ εξοργισμένοι αντιδρούσαν στην ομιλία του.

«Δεν μπορώ και δεν δέχομαι να ακολουθήσω παραγγελίες από το εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ποιος της δίνει», τόνισε ο αιγύπτιος πρόεδρος. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο και ότι θα μεταβιβάσει κάποιες εξουσίες στον αντιπρόεδρο της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, αλλά θα αγνοήσεις τις «υπαγορεύσεις από το εξωτερικό». Ακόμη, υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Ads

Ο Μουμπάρακ ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τα αστυνομικά πυρά και υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι για τους θανάτους θα τιμωρηθούν.

«Δεσμεύομαι να συνεχίσω να προστατεύω το σύνταγμα και το λαό και θα παραδώσω πλήρως την εξουσία σε όποιον εκλεγεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και δεσμεύτηκε για «ελεύθερες και διαφανείς εκλογές». «Είμαι αποφασισμένος να εκπληρώσω όλες τις υποσχέσεις έντιμα και σοβαρά. Αυτή η δέσμευση έρχεται από την πεποίθησή μου για την αλήθεια των αιτημάτων σας» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ζήτησε από τον κόσμο να αποχωρήσει από την πλατεία, να γυρίσουν στα σπίτια τους και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μουμπάρακ πετούσαν παπούτσια στην οθόνη που είχε στηθεί στην πλατεία Ταχρίρ, για να παρακολουθήσουν το διάγγελμα, και φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Μουμπάρακ τελείωσες» και «Φύγε Τώρα».

Με το διάγγελμα του ο Χόσνι Μουμπάρακ διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα για επικείμενη παραίτηση του. Ο στρατός είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι «θα προστατέψει το έθνος και τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού». «Βάσει της υπευθυνότητας των ενόπλων δυνάμεων και τη δέσμευσή τους για την προστασία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να προστατεύσουν το έθνος… και σε συμπαράσταση των νόμιμων αιτημάτων των ανθρώπων, (ο στρατός) θα συνεχίσει να συναντάται σε διαρκή βάση για να εξετάσει μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη προστασία του έθνους και τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού», ανέφερε η ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου των Αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων.