Δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, οι χαρακτηρισμοί του Λόρδου Πάτεν για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, οι μυστικές κατασκοπευτικές πτήσεις των ΗΠΑ από βάση της Κύπρου, τα βρετανικά καμώματα στο Αφγανιστάν που ενόχλησαν ΗΠΑ και Καρζάι και η αδυναμία του Μεξικού να κερδίσει τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία δημοσιεύθηκαν διπλωματικά τηλεγραφήματα από το Wikileaks.

Ads

«Πλυντήριο» η Κύπρος

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, στη Μόσχα, Τζον Ρ. Μπέιρλε, κάνει μνεία στην Κύπρο σε μυστική αναφορά του προς το κέντρο στις 12 Φεβρουαρίου 2010 (10MOSKOW317, SECRET) όπου περιλαμβάνει πληροφορίες για παράνομες οικονομικές δοσοληψίες του πρώην δημάρχου Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ (σ.σ. τον απέλυσε στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ). Αναφέρεται λεπτομερώς σε ένα γενικότερο πλέγμα διαφθοράς στη Ρωσία, όπου μαφιόζοι, ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακόμα και στελέχη της αστυνομίας, πολιτοφυλακής και μυστικών υπηρεσιών (FSB), αλληλοϋποστηρίζονται συναλλασσόμενοι με το αζημίωτο, και στη φυσική εξόντωση «ανυπάκουων» και «ανταγωνιστών». Η «κρίσα» (προστασία στη ρωσική αργκό) επιτυγχάνεται με γενναίες δωροδοκίες, ακόμα και σε ανώτατο βαθμό. Ονόματα πληροφοριοδοτών είναι διαγραμμένα στο WikiLeaks: «Ο ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ είπε ότι δεν βλέπει νόημα να πηγαίνουν στο Κρεμλίνο βαλίτσες γεμάτες χρήματα, αφού είναι ευκολότερο να ανοιχτεί ένας μυστικός λογαριασμός στην Κύπρο…».

Λεπτομερής αδιαβάθμιστη αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ στις 15 Μαΐου 2009 (09TELAVIV1098) σχετικά με τις φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και τις διεθνείς δρατηριότητές τους (ναρκωτικά, όπλα, πορνεία, προστασία επιχειρήσεων, απαγωγές) κάνει λόγο για τον Κυπριακό σύνδεσμο: «Τον Μάρτιο του 2009 οι αρχές συνέλαβαν δώδεκα υπόπτους συμμετοχής στο θεωρούμενο ως το μεγαλύτερο υπό ισραηλινή ηγεσία κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων που μέχρι σήμερα αποκαλύπτεται. Ο αρχηγός του κυκλώματος, Ράμι Σαμπάν, και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν ότι έφεραν λαθραία χιλιάδες γυναίκες από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τις εξανάγκασαν να δουλέψουν ως πόρνες σε Ισραήλ, Κύπρο, Βέλγιο και Βρετανία…».

Στις 21 Νοεμβρίου 2008 ο Γουίλιαμ Κλάιν, εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, στέλνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπιστευτικό σημείωμα (08KYIV2294, CONFIDENTIAL) για τις επιδιώξεις του Ντμίτρι Φιρτάς, «από τους πλουσιότερους και πλέον διαβόητους ολιγάρχες της Ουκρανίας», να ελέγξει τη Nadra Bank, την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στον βίο και πολιτεία του, παραθέτει αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητές του στον τομέα της ενέργειας, στην Κύπρο: «Το Μάιο του 2000 η εταιρεία KMIL του Φιρτάς πήρε άδεια πώλησης φυσικού αερίου σε μη ρυθμιζόμενες (unregulated) τιμές. Μία εταιρεία ονόματι Highrock Holding Ltd καταχωρίστηκε στην Κύπρο το 2001 για να διευκολύνει αυτή τη δραστηριότητα. Ο Φιρτάς και η σύζυγός του μαζί κατείχαν το 33% της Highrock. Περίπου 43% κατείχε μία φίρμα ονόματι Agatheas Trading Ltd…».

Ads

Αμερικανικές κατασκοπευτικές πτήσεις από την Κύπρο

Από άλλα διπλωματικά έγγραφα αποκαλύπτεται πως αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 απογειώνονταν από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου για αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον Λίβανο, την Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ εν αγνοία των κυπριακών αρχών και σε πείσµα των βρετανικών αντιδράσεων. Με βάση τα τηλεγραφήµατα από την άνοιξη του 2008, τα αµερικανικά αεροσκάφη συνέλεγαν πληροφορίες τις οποίες διαβίβαζαν κατόπιν µυστικά στις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο µιας επιχείρησης µε την κωδική ονοµασία Highland Warrior.

Παράλληλα και έχοντας πάντα ως αφετηρία το Ακρωτήρι, συνέλεγαν πετώντας πάνω από τον Λίβανο πληροφορίες, τις οποίες κατόπιν διαβίβαζαν στις λιβανικές αρχές ώστε να τις βοηθούν στον εντοπισµό µαχητών της Χεζµπολάχ. Εχοντας σαφέστατα επίγνωση του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας της βάσης του Ακρωτηρίου, η Μάριοτ Λέσλι, διευθύντρια Αμυνας και Πληροφοριών του Φόρεϊν Οφις, επισήμαινε ότι οι Κύπριοι είναι υπερευαίσθητοι για την εκεί βρετανική παρουσία και ότι «ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν τη βάση». Οι Αμερικανοί απλώς αγνόησαν τους Βρετανούς, ως «γραφειοκράτες».

«Δικηγόρος του Μιλόσεβιτς ο Παπαδόπουλος»

Ένα πιο παλιό, με ημερομηνία 28 Απριλίου 2004, εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες (04BRUSSELS1868, CONFIDENTIAL), αφιερώνεται στο περιεχόμενο συζήτησης του τότε Ευρωπαίου επιτρόπου Κρις Πάτεν με τον Αμερικανό υπουργικό σύμβουλο Κάιλ Σκοτ. Θέμα συζήτησης και το Κυπριακό, ενώ ο Πάτεν αυτοπροσδιοριζόταν ως «ο μεγαλύτερος συνήγορος υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφραζε δε την πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι, όντας «γονατισμένοι διπλωματικά» μετά την αποτυχία υπερψήφισης του Σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρά εμπόδια στην ίδρυση «γραφείου συμφερόντων» στη Βόρεια Κύπρο, μέσω του οποίου η Κομισιόν θα μπορούσε «να ξοδέψει λεφτά» εκεί (σ.σ. ουδέποτε αυτό συνέβη).

Το «μη επιθυμητό» αποτέλεσμα του κυπριακού δημοψηφίσματος για τον Πάτεν ήταν «λυπηρή απεικόνιση των πραγματικοτήτων της διεύρυνσης της Ε.Ε.»: Κάποια από τα νέα μέλη, υποστήριξε, ήταν άνθρωποι «που για να δειπνήσεις μαζί τους πρέπει να κρατάς πολύ μακρύ κουτάλι». Ούτε την Ε.Ε. έπρεπε να εκπλήσσει η συμπεριφορά του (τότε προέδρου) Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο Πάτεν, «αφού όλοι ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν: τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ (διαγραμμένες αισχρολογίες).

Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο Βρετανός λόρδος εξέφραζε την απογοήτευσή του και για τη διεύρυνση της ΕΕ. «Για παράδειγµα, η Κύπρος δεν θα έπρεπε να ενταχθεί, αλλά οι Έλληνες επέµεναν στην ένταξή της προκειµένου να συναινέσουν στην ένταξη κάποιων υποψήφιων χωρών από τη Βόρεια Ευρώπη» ανέφερε και παραδεχόταν ότι ο ίδιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, η οποία έπρεπε να λάβει κάποιο θετικό σηµάδι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.

Σύµφωνα µε τον Πάτεν, το εµπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν ήταν η Γαλλία, αλλά τα συντηρητικά κόµµατα της Γερµανίας και η Ισπανία. Επίσης, εξέφραζε την άποψη ότι η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ «αληθινή δύναµη», γιατί σε αντίθεση με τις Ηνωµένες Πολιτείες οι οποίες «υλοποιούν την πολιτική που θεωρούν σωστή, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσµος», στην ΕΕ «πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι υπερβολικά προσεκτικός και επιµένει να βλέπει τα ζητήµατα με μεγαλύτερη ευαισθησία».

Το ενδιαφέρον είναι ότι µία ηµέρα μετά, στις 28 Απριλίου, ο επίτροπος της Κομισιόν για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν επαναλάµβανε δηµοσίως τις απόψεις Πάτεν, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ιδρύσει γραφείο στην κατεχόµενη Λευκωσία που θα ήλεγχε τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων µε στόχο την οικονοµική ανάπτυξη των Κατεχοµένων. Είχε πει ακόµη ότι η συνεργασία µε τους Τουρκοκύπριους δεν σηµαίνει αναγνώριση και υπογράµµισε ότι οι απόψεις του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν γνωστές, οπότε η στάση του δεν έπρεπε να θεωρείται έκπληξη.

«Οι Βρετανοί τα έκαναν χάλια στο Αφγανιστάν…»

Σκληρές επικρίσεις κατά των βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από το 2007 έως το 2009, περιέχουν τα νέα τηλεγραφήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από το Wikileaks και τις εφημερίδες με τις οποίες συνεργάζεται. Σύμφωνα με τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εκτιμούν ότι οι δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν μόνες τους στο έργο της διασφάλισης της επαρχίας Helmand.

Μάλιστα ο στρατηγός των ΗΠΑ Gen Dan McNeill εμφανίζεται να λέει πως οι βρετανικές δυνάμεις «τα έκαναν χάλια στην επαρχία Helmand». Οι επικρίσεις κατά των βρετανικών στρατευμάτων ξεκινούν από το 2007, όταν ο στρατηγός McNeill ήταν ο επικεφαλής των ΗΠΑ για τις δυνάμεις του NATO. Ο McNeill εμφανίζεται να «ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη βρετανική προσπάθεια» και είπε πως «τα έκαναν χάλια στην Helmand, οι τακτικές τους ήταν εσφαλμένες».

Κριτική ασκεί και στη συμφωνία τους με τους Ταλιμπάν, που επέτρεψε στα βρετανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την Musa Qala το 2006, λέγοντας πως «άνοιξαν την πόρτα στους εμπόρους ναρκωτικών σε αυτή την περιοχή, και τώρα είναι αδύνατον να διακριθεί η διαφορά μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών και ανταρτών».

Τηλεγράφημα από τα τέλη του 2008 από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, λέει: «εμείς και ο πρόεδρος Καρζάι συμφωνούμε πως οι βρετναικές δυνάμεις δεν είναι ικανές να διασφαλίσουν την επαρχία Helmand». Σε άλλο τηλεγράφημα, ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Rangin Dadfar Spanta εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την διαταγή για μεταφορά επιπλέον 2.000 βρετανών στρατιωτών στην επαρχία Helmand, λέγοντας πως «δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τόσο ενεργά όσο οι αμερικανοί».

Σε συνάντηση με τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, το Δεκέμβριο του 2008, ο πρόεδρος Καρζάι είπε ότι θεωρούσε πως οι Αμερικανοί πεζονάυτες εστάλησαν για να ενισχύσουν την αποστολή που είχαν αναλάβει οι βρετανοί και «ανέφερε ένα ανέκδοτο στο οποίο μια γυναίκα από την επαρχία του ζήτησε να απομακρύνει τους Βρετανούς και να φέρει πίσω τους Αμερικανούς».

Ανήμπορος και ανεκπαίδευτος ο μεξικανικός στρατός

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τον πόλεμο με τις συμμορίες ναρκωτικών που μαίνεται στο Μεξικό αποκαλύπτουν τα νέα τηλεγραφήματα από το Wikileaks. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να τρέφουν μεγάλη πίστη στην ικανότητα του Μεξικού να αντιμετωπίσει τα καρτέλ.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ δίνουν μια επικριτική εικόνα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, περιγράφοντάς τις ως γραφειοκρατικές και ακατάλληλες για να ασχοληθούν με πιο «εξεζητημένες» οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν χθες. Όσο για την κυβέρνηση, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ σκιαγραφούν μια νευρική κυβέρνηση που αγωνιά μη χάσει τον έλεγχο σε ολόκληρες περιοχές από τα καρτέλ.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, Μεξικανοί αξιωματούχοι έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσφέρει τη βοήθειά της για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, στις πιο βίαιες πόλεις της χώρας. «Ο στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος να περιπολεί στους δρόμους ή να διεξάγει επιχειρήσεις επιβολής του νόμου. Δεν έχει την εξουσία να συλλέγει και να παρουσιάζει στοιχεία στο δικαστικό σύστημα. ΑΠοτέλεσμα; Οι συλλήψεις έχουν εκτοξευθεί, οι διώξεις παραμένουν επίπεδες και τόσο ο στρατός όσο και ο λαός είναι αυξανόμενα δυσαρεστημένοι» γράφει ένα υπόμνημα.

«Ειναι ένας πολιτικός ηθοποιός»

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «είναι ένας πολιτικός ηθοποιός» αποφασισμένος να υπονομεύσει τη διεθνή διπλωματία θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν είναι δημοσιογράφος. Δεν κάνει αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Είναι ένας πολιτικός ηθοποιός. Έχει πολιτική ατζέντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π.Τζ. Κρόουλι. «Προσπαθεί να υπονομεύσει το διεθνές σύστημα που σε εμάς παρέχει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε ουσιαστικά με άλλες κυβερνήσεις και να εργαστούμε σε πολύπλευρα ζητήματα και πάνω σε μια διμερή βάση να βοηθήσουμε στην επίλυση περιφερειακών και διεθνών θεμάτων», πρόσθεσε.

Χθες, σουηδικό δικαστήριο αρνήθηκε στον Julian Assange, τον ιδρυτή του Wikileaks, το δικαίωμα να υποβάλλει έφεση κατά του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, για κατηγορίες βιασμού και επίθεσης. Στο μεταξύ, σήμερα τo Wikileaks ανέφερε νωρίτερα ότι «η διεύθυνση Wikileaks.org ‘σκοτώθηκε’ από τον αμερικανικό πάροχο everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις». Έξι ώρες αργότερα όμως, το Wikileaks επανήλθε, αυτή τη φορά στη νέα διεύθυνση www.wikileaks.ch/strong>.

Διαβάστε για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks: