Ένα παραθυράκι στην ισπανική νομοθεσία, το οποίο επί της ουσίας επιτρέπει τη χρήση κάνναβης στον ιδιωτικό χώρο εκμεταλλεύονται τώρα ορισμένοι στην Ισπανία, με αποτέλεσμα την ίδρυση ιδιωτικών κλαμπ για το κάπνισμα μαριχουάνας.

Ads

Οι υποστηρικτές της καμπάνιας για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας συνειδητοποίησαν ότι η ισπανική νομοθεσία όριζε ρητά ότι απαγορεύεται η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους. Αλλά σε ιδιωτικούς; Η σχετική νομοθεσία δεν ανέφερε κάτι σχετικά. Και τα κλαμπ μόνο για μέλη θεωρούνται ιδιωτικοί χώροι, οπότε τα μέλη της μπορούν να καπνίζουν μαριχουάνα ελεύθερα.

Μέχρι σήμερα τα κλαμπ αυτά έχουν φτάσει τα 40 και ποικίλουν από πρόχειρες συναντήσεις στο πίσω μέρος του γκαράζ κάποιου, μέχρι πολυτελή εστιατόρια. “Έχουμε ως τώρα φτάσει τα 125 μέλη και ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας μόλις πριν από 2 μήνες” αναφέρει ο πρόεδρος ενός τέτοιου κλαμπ. Όποιος θέλει να γίνει μέλος τους συγκεκριμένου κλαμπ, εξηγεί, θα πρέπει να αποστείλει σχετική αίτηση και να περάσει από συνέντευξη. Αν δεν απορριφθούν, καθώς “μόνο υπεύθυνα άτομα μπορούν να γίνουν μέλη”, πρέπει να καταβάλλουν 120 ευρώ το χρόνο σε εισφορές.

Τα μέλη τους μπορούν να καπνίζουν από τη μαριχουάνα που τους παρέχεται από το ίδιο το κλαμπ, ή να φέρουν τη δική τους. Μπορούν ακόμα να πάρουν μαζί τους μια ποσότητα από αυτή, αρκεί να υπογράψουν ότι προορίζεται για ιδιωτική χρήση. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει στα κλαμπ αυτά, καθώς εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής στη νομοθεσία, όλες αυτές οι δραστηριότητές τους είναι νόμιμες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ads

Ένα από αυτά είναι η προμήθεια της μαριχουάνας, καθώς η αγοραπωλησία της εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη, ενώ παράνομη είναι και η καλλιέργειά της. Επιπλέον, θεωρείται παράνομη η μεταφορά μαριχουάνας, οπότε αν ένα μέλος των κλαμπ αυτών βρεθεί με κάποια ποσότητα πάνω του, τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη δικαιοσύνη.

Για την ώρα, μέχρι να εξασφαλίσουν και το δικαίωμα να καλλιεργούν τις απαραίτητες για τα μέλη τους ποσότητες, οι ιδιοκτήτες των κλαμπ αυτών διαβεβαιώνουν ότι δεν αγοράζουν από τη μαύρη αγορά ή από εγκληματίες, παρά από υπεύθυνους αγρότες, οι οποίοι και καλλιεργούν τη μαριχουάνα αποκλειστικά γι αυτούς. Και εξακολουθούν, βέβαια, να μάχονται για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας.