Ο πολιτισμικός οργανισμός «Εν Χορδαίς», με την πολύχρονη και πολυδιάστατη προσφορά του στο χώρο της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, προσκαλεί ειδήμονες αλλά και λάτρεις της μουσικής σε μία σειρά εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και στην έδρα του από τις 27 έως και τις 29 Μαΐου.

Ads

Της Κατερίνας Χρυσοπούλου, για το tvxs Θεσσαλονίκης

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν το σεμινάριο «Η παραδοσιακή μουσική ως εργαλείο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», συμπόσιο με τίτλο «Οι παιδαγωγικές διαστάσεις της προφορικότητας στην παραδοσιακή μουσική και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση» και την παράσταση «Το Παραμύθι της Μουσικής» σε κείμενο Βασιλικής Νευροκοπλή και μουσική Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Το τριήμερο αυτό αποτελεί την καταληκτική δράση ενός κύκλου εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού έργου MORE (music-orality-roots-europe) που ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός».

«Το MORE και ειδικά η δράση της λήξης διερευνούν τη σημασία της παραδοσιακής μουσικής στην διαπολιτισμική εκπαίδευση και κατά πόσο αυτή ενσωματώνει στο χώρο της μουσικής τις μουσικές κληρονομιές της άλλων μουσικών πολιτισμών και σε πιο βαθμό την ελληνική μουσική» εξηγεί ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς».

Ads

Το «Εν Χορδαίς» σε σύμπραξη με τους ευρωπαϊκούς φορείς Cit de la Musique (Γαλλία), Sibelius Academy (Φιλανδία), World Music and Dance Centre (Ολλανδία), The Sage Gateshead (Αγγλία,) και Centre for Advanced Studies in Music, Istanbul Technical University (Τουρκία) κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φέρουν εις πέρας την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού εγχειρήματος.

Καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο της μουσικής θα παρευρεθούν με σκοπό να παρουσιάσουν μελέτες για τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της μουσικής σε συνάφεια με την εκπαίδευση.

Λίγα λόγια για το «Εν Χορδαίς»…

Το «Εν Χορδαίς» ξεκίνησε τη πορεία του το 1993 με πρωτεργάτη τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού. Αποτελεί ένα εργαστήρι παραδοσιακών και βυζαντινών ήχων με σκοπό την έρευνα, τη μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει 25 ερευνητικά έργα και έχει εκδώσει 11 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια.

Πέρα όμως από την εκπαιδευτική του διάσταση, τη μουσική του δραστηριότητα αναλαμβάνει το ευρέως γνωστό στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς», αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου οργανισμού. Ήδη μετράει στο ενεργητικό του περίπου 500 συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς ενώ έχει κυκλοφορήσει 29 ψηφιακούς δίσκους.