Πρωτοφανής είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην παραλία του Σχοινιά στην Άνδρο, μετά τη δυνατή νεροποντή που έπληξε τις Κυκλάδες. Το νερό παρέσυρε τόνους απορριμμάτων προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα η παραλία να έχει θαφτεί κάτω από τα σκουπίδια και η θάλασσα να έχει μαυρίσει.

Ads

Η καταιγίδα υπήρξε μόνο η αφορμή ενός «βρόμικου» προβλήματος που συσσωρευόταν εδώ και 40 χρόνια στην παράνομη χωματερή, η οποία λειτουργεί ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και εν μέρει σκεπάζει μια έκταση τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας: τον οικισμό του Ζαγανιάρη, τον αρχαιότερο γνωστό οργανωμένο οικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πριν

image

Ads

Η βροχή που ξέσπασε στις 3 Φεβρουαρίου, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο νησί, πλημμυρίζοντας την περιοχή του Κορθίου, μιας και τα δύο ρέματα που διασχίζουν την κοιλάδα έχουν χτιστεί, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η δίοδος του νερού προς τη θάλασσα.

Μετά

image

Την επόμενη μέρα και ενώ η ένταση της βροχή είχε μειωθεί, ένας τεράστιος όγκος απορριμμάτων που –εκ του αποτελέσματος– κρεμόταν από μια κλωστή, αποκολλήθηκε από την παράνομη χωματερή και παρασύρθηκε προς τη θάλασσα. Οι αρχές δεν πρόλαβαν να συγκρατήσουν τα σκουπίδια, πριν αυτά βουτήξουν στη θάλασσα, και η περιβαλλοντική καταστροφή πήρε ανυπολόγιστες διαστάσεις.

Ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ αντιβαίνει στο σύνολο των εθνικών και κοινοτικών οδηγιών για την διαχείριση απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρουν μια έκταση ώστε να μετακομίσει η χωματερή, παρά τις σχετικές υποσχέσεις.

Τα σκουπίδια έχουν ήδη φτάσει σε ακτίνα 200 μέτρων από την ακτή, ενώ έχει τοποθετηθεί δίχτυ από το Λιμενικό για να αποτραπεί η επέκταση των σκουπιδιών προς τα γύρω νησιά. Ωστόσο, η μόλυνση των νερών πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μένει να αποδειχτεί, για πόσο καιρό ακόμα τα σκουπίδια θα «παραθερίζουν» στην παραλία του Σχοινιά.