Σήµα κινδύνου για τη µείωση των αλιευµάτων στο Ανατολικό Αιγαίο εκπέµπει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”. Το Ινστιτούτο πραγµατοποίησε έρευνα τους µήνες Ιανουάριο – Μάιο 2011 και τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα πιο συνηθισµένα είδη ψαριών (σκορπίνα, µπαρµπούνι, σουπιά, γόπα και κακαρέλος) µειώνονται σε ποσοστό 60% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως εάν δεν ληφθούν άμεσα µέτρα για την παράνοµη αλιεία, τότε κάποια ιχθυαποθέµατα θα απειληθούν µε εξαφάνιση.

Ads

Τα αποτελέσµατα της έρευνας είναι ακόµη πιο δυσοίωνα στα εµπορικά είδη ψαριών, όπως η συναγρίδα, ο σαργός, οι κουτσοµούρες, τα λυθρίνια, τα σκαθάρια, καθώς σε αυτά η µείωση φτάνει ακόμα και το 88%. Δηλαδή, κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 αλιεύτηκαν 1.488 ψάρια, ενώ την ίδια περίοδο του 2011, αλιεύθηκαν µόλις 175 ψάρια.

Τα ιχθυαποθέµατα, τονίζει το “Αρχιπέλαγος”, προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης με τα συνολικά αλιεύµατα να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ (51%) σε σχέση µε την περασµένη χρονιά.

Οι έρευνες των επιστηµόνων του Ινστιτούτου δείχνουν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτή τη δραματική πτώση. Από τη μία, η Ελλάδα πρωτοστατεί µεταξύ των κρατών-µελών της Ε.Ε. τόσο στις παράνοµες και καταστροφικές πρακτικές, όσο και στη δίχως τον παραµικρό έλεγχο αλιεία.

Ads

Το Αρχιπέλαγος σημειώνει πως καθημερινάν λαμβάνει καταγγελίες για βεντζινότρατες, µηχανότρατες, γρι γρι που αλιεύουν παράνομα και αδιάκοπα σε πολύ µικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νοµοθεσία.

Επιπλέον, όπως τονίζει το Ινστιτούτο, στη Νότια Νάξο, στην Αµοργό, γύρω από τα Κουφονήσια και στη Νότια Κρήτη πραγµατοποιείται σχεδόν καθηµερινά και εντελώς απροκάλυπτα αλιεία µε δυναµίτιδα. «Οι ανενόχλητοι καταστροφείς εκτός από την αυτοσχέδια δυναµίτιδα µε µείξη νιτρικής αµµωνίας και πετρελαίου, χρησιµοποιούν και εκρηκτική δυναµίτιδα (η διακίνηση της οποίας γνωρίζει ιδαίτερη άνθηση στηνπεριοχή το τελευταίο διάστηµα)» αναφέρει το “Αρχιπέλαγος”.

Στο πρόβλημα συμβάλει και η ερασιτεχνική αλιεία µε ψαροντούφεκο, κατάδυση και υποβρύχιο φωτισµό, σημειώνει το “Αρχιπέλαγος”, και τονίζει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαντλούν µε αθέµιτα µέσα και για εµπορικούς σκοπούς τα ήδη επιβαρηµένα ιχθυαποθέµατα της παράκτιας ζώνης.

«Είναι παντελής η απουσία των ελεγκτικών µηχανισµών» υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιµπίδης στην εφημερίδα Τα Νέα. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει αλιευτική αστυνοµία – η εκπαίδευση των λιµενικών υπηρεσιών σε ζητήµατα ελέγχων είναι εξαιρετικά ελλιπής. Αρα δεν υπάρχει και µηχανισµός ελέγχου». Ως αποτέλεσµα, «οι πάντες να παραβαίνουν τα πάντα». Η οργάνωση, τονίζει, µολονότι έχει ενηµερώσει το Λιµενικό Σώµα αλλά και το υπουργείο για την έξαρση της πειρατικής αλιείας και την απουσία ελεγκτικών µηχανισµών, απαντήσεις δεν έχει πάρει.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, τα µέτρα αλιευτικής διαχείρισης στην Ελλάδα βασίζονται μέχρι σήμερα σε βασιλικά διατάγµατα.