Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών φυσικού κάλλους, Νatura 2000.

Ads

Ειδικότερα, η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όσον αφορά τη λίμνη, και οι οποίες απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες για τα ενδιαιτήματα και τα πτηνά, την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών στο νερό.

«Η λίμνη Κορώνεια αποτελεί διεθνώς σημαντικό υγρότοπο και έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομων γεωτρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνεται ότι «παρ’ όλο που υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, με πολλές δράσεις εν μέρει χρηματοδοτούμενες από πόρους της ΕΕ, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία».

«Πληγή για τη λίμνη Κορώνειας ήταν η εκτεταμένη παράνομη απόληψη υδάτων για άρδευση, η οποία μείωσε δραστικά τη στάθμη νερού της λίμνης, όπου αρκετές εκατοντάδες οικογενειών ζούσαν παλαιότερα με την αλιεία. Η αλιεία και η κολύμβηση στη λίμνη δεν είναι πλέον δυνατά, καθώς η ρύπανση των υδάτων από ρύπους βιομηχανιών ή και πόλεων της γύρω περιοχής είναι σημαντική», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Η Επιτροπή αποφάσισε το πάγωμα της συγχρηματοδότησης για το σχέδιο δράσης στη λίμνη και «λόγω ασήμαντης προόδου μέχρι τώρα» την προσαγωγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.