Με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για τη διατύπωση ενωσιακής θέσης στη Διάσκεψη Rio+20 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση των στόχων και των δράσεων που σχετίζονται με τη Διάσκεψη και που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Η ανακοίνωση επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, αλλά και στη διασφάλιση καλύτερης διακυβέρνησης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Ads

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ε. προσδιορίζονται οι ειδικές δράσεις και κινήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας. Αρχικά, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρξει φυσικό κεφάλαιο και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε καίριας σημασίας πόρους. Το νερό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιοποικιλότητα, τα δάση και η ανακύκλωση είναι μερικοί από τους σημαντικότερους πόρους οι οποίοι θα πρέπει να στηριχτούν και να αναπτυχθούν. Πρόκειται για τομείς οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην άμβλυνση της φτώχειας όσο και στην οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ αγοραίων και κανονιστικών μέσων. Θα ήταν χρήσιμο να τεθούν οικολογικοί φόροι, να καταργηθούν οι περιβαλλοντικές επιβλαβείς επιδοτήσεις καθώς και να επενδυθούν χρήματα σε πράσινες θέσεις εργασίας. Ωφέλιμο θα ήταν επίσης, να κινητοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί χρηματοδοτικοί πόροι, να αναπτυχθούν συγκεκριμένοι δείκτες που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα με το ΑΕΠ και που θα αντικατοπτρίζουν μία αίσθηση περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής προόδου.

Εξίσου σημαντική δράση και κίνηση που θα ωθούσε στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, είναι η βελτίωση της διακυβέρνησης. Θα ήταν χρήσιμο να ενισχυθούν οι διεθνείς δομές διακυβέρνησης που ισχύουν σήμερα, και να εξελιχθούν σε πιο φιλικές για το περιβάλλον δομές. Ακόμα, μία άλλη παράμετρος που θα ωφελούσε την αειφόρο ανάπτυξη είναι η εμπλοκή σε αυτή την προσπάθεια διάφορων ιδιωτικών φορέων –σύμφωνα πάντα με την Ε.Ε. – επιχειρήσεων, ή ακόμα και πολιτών.

Ads

Η Διάσκεψη Rio+20 των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο του 2012.