Βραβεία «ηθικά» και όχι χρηματικά-ως συνέπεια της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης- δόθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής τελετής λήξης του 13ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Ads

Στο 10ήμερο επίσημο πρόγραμμα που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου προβλήθηκαν συνολικά 233 ταινίες από 52 χώρες. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης, “οι θεατές κατέκλυσαν τις αίθουσες του Φεστιβάλ, σημειώνοντας αύξηση που αγγίζει το 20%”.
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας “Ανθρώπινα Δικαιώματα” του Φεστιβάλ απέσπασε το ντοκιμαντέρ ” Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή” σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ.

Το βραβείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας Κοινωνία και Περιβάλλον του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία “Κοντά στον ουρανό”, σε σκηνοθεσία Τίτους Φασίνα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στη γαλλική παραγωγή «Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3.

Ads

Το «Βραβείο Doc on Air» της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ απονεμήθηκε στο project της ταινίας με τίτλο «The Return» από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν.

Τα δυο αντίστοιχα βραβεία της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου FIPRESCI δόθηκαν στις ταινίες «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη και «Ξενοδοχείο: ο παράδεισος» από τη Βουλγαρία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Τζαβέλλα.

Τα Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45′ απονεμήθηκαν στην Ελληνικής παραγωγής ταινία «Το μωρό μου φτάνει» σε σκηνοθεσία του Αλέξη Πόνσε και Βιβής Ζωγράφου-που περιγράφει τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά σήμερα, ενώ περιλαμβάνει μαρτυρίες μαμάδων για το πως έζησαν τον τοκετό τους-καθώς και στην ξένη παραγωγή «Δάκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ, μια Νορβηγική ταινία που παρακολουθεί τρία παιδιά από την ισραηλινή εισβολή του 2008 έως και την κατάπαυση του πυρός στην ταραγμένη Λωρίδα της Γάζας.

Τα Βραβεία Κοινού για τις ταινίες κάτω των 45′ δόθηκαν στην ελληνικής παραγωγής ταινία «Satsang, συντροφιά με την αλήθεια»-με θέμα την καθημερινότητα γιόγκι, ερημιτών, μοναχών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλάιων και τη ζούγκλα της Ινδίας-σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη και στην ξένη παραγωγή «Η άλλη πόλη»-μια ταινία γυρισμένη στην ελληνική Δημητσάνα και την τουρκική πόλη Μπιργκί και τις αναπαραγόμενες νοοτροπίες έχθρας ανάμεσα στους δυο λαούς-σε σκηνοθεσία Νεφίν Ντιντς.

Οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών ντοκιμαντέρ συνεχίζονται και σήμερα ενώ από χθες άρχισαν στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχισθούν ως και τα μέσα Απριλίου, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ, προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης σε 18 συνολικά πόλεις της χώρας (Καβάλα, Φλώρινα, Δράμα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Αριδαία, Ηράκλειο Κιλκίς, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Χανιά, Κέρκυρα Χίος, Βόλος κ.α.