Στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και στις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ads

Ο Γερμανός υφυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για «επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», από την πλευρά της Γερμανίας, με στόχο τους τομείς της ενέργειας, τον τουρισμό και την κλασική βιομηχανία.

Ο κ. Κάπφερερ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς, αλλά και με επιχειρήσεις, και πιο συγκεκριμένα τις ιδιωτικές τράπεζες.

«Στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια όπου χορηγούν τη ρευστότητα. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια», είπε.

Ads

Από την ελληνική πλευρά ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι βασικά σημεία της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι μεταφορές, η ναυτιλία, η διαχείριση των αποβλήτων, οι υποδομές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα τρόφιμα.