Ένα από τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της Χίλαρυ Κλίντον, ενόψει της επίσημης επίσκεψής της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι αυτό του «Κόλπου Άντονι Κουίν», δηλαδή της αγοράς παραθαλάσσιας έκτασης στη Ρόδο από το μεγάλο Μεξικανο-Αμερικανό ηθοποιό, η οποία ακυρώθηκε από το ελληνικό κράτος, για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Άντονι Κουίν αποφάσισε να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση -η οποία βρίσκεται στον κόλπο που είναι σήμερα γνωστός με το όνομά του- μετά το τέλος των γυρισμάτων για την ταινία «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε».

Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον ηθοποιό, που είχε εξυμνήσει και διαδώσει όσο λίγοι την ομορφιά των ελληνικών νησιών, να του παραχωρήσει την εν λόγω έκταση έναντι ενός συμβολικού ποσού, ως αναγνώριση για αυτή την προσφορά του. Πενήντα χρόνια μετά, η υπόσχεση παραμένει ανεκπλήρωτη, προκαλώντας την αγανάκτηση της οικογένειας του Κουίν.

«Το όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα διεθνές κέντρο για καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε αυτή την έκταση» σημειώνει ο δικηγόρος του ηθοποιού στην Ελλάδα, Στέφανος Στρατής. «Η υπόθεση είχε πάει στα δικαστήρια και ο Κουίν ήταν πολύ πικραμένος για την όλη εξέλιξη».

Ads

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Guardian, η χήρα του κινηματογραφικού Αλέξη Ζορμπά, «που έχει φίλους σε σημαντικές θέσεις», διεκδικεί εκ νέου την έκταση, ενώ ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έχει ήδη επισκεφτεί δύο φορές το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η προσπάθεια αυτή, ίσως κορυφωθεί με την επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον, που αναμένεται να εγείρει το θέμα στη συνάντησή της με το Γ. Παπανδρέου.