«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ανακήρυξε τον Δανό σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ, ο οποίος εξέφρασε χθες τη «συμπάθειά» του για τον Χίτλερ, το Φεστιβάλ των Καννών «με άμεση ισχύ». Ο σκηνοθέτης δεν αποκλείσθηκε, ωστόσο, από το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, ανακοίνωσε η διεύθυνση του φεστιβάλ.

Ads

«Το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει πολύ αυστηρά τις δηλώσεις αυτές και κηρύσσει τον Λαρς Φον Τρίερ ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Φεστιβάλ των Καννών με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η διεύθυνση του Φεστιβάλ διευκρίνισε ότι η κύρωση αυτή δεν αποκλείει τον κινηματογραφιστή από τον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ο Γκι Ζακόμπ, συγκάλεσε σήμερα το πρωί έκτακτη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος του σκηνοθέτη.

«Το Φεστιβάλ των Κανών προσφέρει στους καλλιτέχνες όλου του κόσμου ένα εξαιρετικό βήμα για να παρουσιάσουν τα έργα τους και να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας» και «λυπάται βαθιά που το βήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Λαρς Φον Τρίερ για να εκφραστούν σχόλια απαράδεκτα, μισαλλόδοξα, αντίθετα προς τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της γενναιοδωρίας στα οποία βασίζεται η ίδια η ύπαρξη του Φεστιβάλ», προσθέτουν οι υπεύθυνοι.

Ads

Σύμφωνα με έναν απ’ αυτούς που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου, ο Λαρς Φον Τρίερ «εξακολουθεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, όμως παρακλήθηκε να φανεί διακριτικός: έτσι, αν βραβευθεί την Κυριακή, του ζητήθηκε να μην έρθει να παραλάβει το βραβείο του».

Η υπηρεσία Τύπου του φεστιβάλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν τέτοια απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών.

Σχολιάζοντας στην απόφαση του φεστιβάλ, ο Φον Τρίερ απάντησε ότι την αποδέχεται πλήρως. Η Μέτα Φόλνταγκερ, μία εκ των παραγωγών της νέας του ταινίας «Μελαγχολία» σημείωσε πως «εναπόκειται στο Φεστιβάλ να αποφασίζει ποιος είναι καλός για το Φεστιβάλ», προσθέτοντας πως ενημερώθηκε για την απαγόρευση τηλεφωνικώς από τον γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό και πως στη συνέχεια ενημέρωσε και τον σκηνοθέτη.

«Ο ίδιος προσπάθησε να το δεχθεί με χιούμορ, αλλά έπεσε από τα σύννεφα», τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως «ουδείς, φεύγοντας από τη συνέντευξη Τύπου, μπορούσε να φαντασθεί ότι αυτό θα έφθανε ως του σημείου να θεωρηθεί ο Λαρς ανεπιθύμητος».

Πρόσθεσε πως ο σκηνοθέτης θα συνεχίσει την προώθηση της ταινίας του, αλλά πλέον συναντώντας τους εκπροσώπους του Τύπου στο Μουζέν, κοντά στις Κάννες.

Από την πλευρά του ο Φρεμό δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως το Φεστιβάλ «απέκλεισε τον άνθρωπο, όχι το έργο του».

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Φον Τρίερ εξέπληξε τους πάντες εκφράζοντας τη συμπάθειά του για τον Χίτλερ: «εγώ λέω απλώς πως κατανοώ τον άνθρωπο. Σαφώς και δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, αλλά τον συμπαθώ λιγουλάκι. (…) Φυσικά και είμαι στο πλευρό των Εβραίων, όχι πολύ όμως, διότι το Ισραήλ είναι εμετικό», τόνισε ο σκηνοθέτης, προκαλώντας έντονη ενόχληση στο ακροατήριό του.