Θύμα δολιοφθοράς έπεσε και το ιρλανδικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, «Saoirse», επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους σήμερα οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας. Το ιρλανδικό πλοίο είναι το δεύτερο θύμα σαμποτάζ, καθώς προηγήθηκε το ελληνικό-σουηδικό Juliano, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά και υπέστη σημαντική ζημιά στην προπέλα του.

Ads

Το πλοίο «έπεσε θύμα σαμποτάζ στο τουρκικό λιμάνι Γκότσεκ, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο εδώ και βδομάδες. Κύριος ύποπτος για την ενέργεια αυτή θεωρείται το Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης. Η οργάνωση υποψιαζόταν δολιοφθορά ήδη από χθες αλλά περίμενε επιβεβαίωση από ειδικούς για να επιβεβαιώσει το γεγονός.

«Το Ισραήλ είναι ο μόνος ύποπτος για την επιχείρηση αυτή και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να επιμείνουν ώστε οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε με τη σειρά του ο Φίνταν Λέιν, επικεφαλής της ιρλανδικής πρωτοβουλίας.

Ads

Το πρόβλημα εντοπίστηκε για πρώτη φορά από μηχανικό της ιρλανδικής οργάνωσης τη Δευτέρα εν πλω και οι πρώτοι έλεγχοι ξεκίνησαν την ίδια ημέρα όταν το Saoirse έδεσε στο λιμάνι. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές προσέλαβαν δύτες οι οποίοι και διαπίστωσαν ότι έλειπε ένα μεγάλο κομμάτι της προπέλας του πλοίου, η οποία και ήταν λυγισμένη. «Σκοπός του σαμποτάζ ήταν να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ακτιβιστών που επιβαίνουν σε αυτό» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το ίδιο κείμενο αναφέρει ότι το ιρλανδικό πλοίο δεν θα λάβει μέρος στο Στόλο της Ελευθερίας εξαιτίας των ζημιών που υπέστη και η ιρλανδική πρωτοβουλία προσπαθεί τώρα να βρει θέσεις για τους ακτιβιστές της σε κάποιο από τα άλλα πλοία του στόλου.

Το σαμποτάζ, παρόμοιο με εκείνο το οποίο προκάλεσε βλάβη στο πλοίο Juliano στο λιμάνι του Πειραιά, αφορά το αξονικό σύστημα του πλοίου, το οποίο θα μπορούσε να πάρει κλίση εν πλω και να βυθιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ακτιβιστών επιβατών του από Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία.

Οι Ιρλανδοί διοργανωτές πραγματοποιούν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουν για το γεγονός και τις επόμενες κινήσεις τους και έχουν καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Ισραηλινή πρεσβεία.