«Σλαβοκομμουνιστές», «συμμορίτες», «προδότες», «άθλια πλάσματα» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που προσδίδονται στους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» σε ένα προπαγανδιστικό φιλμ του 1949 από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Στο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται αιχμάλωτοι αντάρτες του ΔΣΕ, άνδρες και γυναίκες, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του «Εθνικού Στρατού» στο Γράμμο. Σημειώνεται ότι το φιλμ-ντοκουμέντο τεκμηριώθηκε από το «Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο».

Ads

Στο φιλμ διακρίνουμε τους συλληφθέντες αντάρτες, οι οποίοι ποζάρουν για να φωτογραφηθούν ως απόδειξη της νίκης του «Εθνικού Στρατού». Βλέπουμε γυναίκες και άνδρες που προσέρχονται στο συσσίτιο, το οποίο ο εκφωνητής το περιγράφει ως «πλούσιο».

Ο φακός ζουμάρει στα πόδια και τα φθαρμένα παπούτσια των ανταρτών, αλλά και στα πρόσωπά τους. «Μια ματιά στα πόδια τους δίνει το μέτρο της οργανώσεως του δήθεν στρατού τους, και οι μορφές τους δείχνουν τον πολιτισμό τους», σχολιάζει ο εκφωνητής χλευάζοντας τους αντάρτες του ΔΣΕ. «Όμως η ελληνική ευγένεια και μεγαλοψυχία θαυματούργησε και εδώ. Συγκέντρωσε όλα αυτά τα άθλια πλάσματα τα καθάρισε τους παραχώρησε σκηνές και προσπαθεί να τους κάνει να συναισθανθούν πως είναι άνθρωποι», προσθέτει.