Αντιπροσωπεία της Βρετανικής Λεγεώνας συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ τον Ιούλιο του 1935, όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Ads

Οι συνολικά 148 φωτογραφίες που εντοπίστηκαν σε ένα άλμπουμ με τη σβάστικα στο εξώφυλλό του, απεικονίζουν Βρετανούς βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να χαιρετούν Γερμανούς αξιωματικούς. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας δίνει το χέρι του στον Ρούντολφ Ες.

Μια επίσκεψη της Βρετανικής λεγεώνας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό, ωστόσο, λεπτομέρειες για αυτήν περιλαμβάνονταν στο αρχείο της Λεγεώνας.

Το άλμπουμ βρήκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Λεγεώνας Λίαμ Μαγκουάιρ, ο οποίος δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος όταν αντίκρισε το «τεράστιο, κόκκινο βιβλίο με μια σβάστικα μπροστά». Βρήκε το άλμπουμ στο αρχηγείο της Λεγεώνας στο Λονδίνο, καθώς έψαχνε για στοιχεία για ένα ντοκιμαντέρ. Το άλμπουμ χάρισε στη Βρετανική Λεγεώνα το Τρίτο Ράιχ ως αναμνηστικό του ταξιδιού που πραγματοποίησε.

Ads

Γράφοντας στην εφημερίδα Daily Mail, o Μαγκουάιρ υπογράμμισε ότι ένα μέρος του ταξιδιού δεν καταγράφεται στο άλμπουμ, αλλά αποδεικνύεται από τα αρχεία της Λεγεώνας. Πρόκειται για την επίσκεψη στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Νταχάου.

Σύμφωνα με τη Λεγεώνα, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με στόχο «τη σύσφιγξη των σχέσεων με γερμανικές οργανώσεις και την προώθηση της ειρήνης. Υπήρχε μια διάχυτη επιθυμία σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι ο Μεγάλος Πόλεμος δεν έπρεπε να επαναληφθεί και, ειδικότερα, οι βετεράνοι πίστευαν ότι τους είχε ανατεθεί ένα σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση της ειρήνης».

Σε απάντηση στην επίσκεψη των Βρετανών, 800 Γερμανοί πρώην στρατιωτικοί επισκέφτηκαν τη Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 1938, την ίδια ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Τσάμπερλεϊν έφυγε από τη Βρετανία για να συναντηθεί με τον Χίτλερ, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαπραγματευτεί την ειρήνη.