Ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Μάλιστα, σε κάποιους τομείς η ανεργία κυμαίνεται σε πιο υψηλά επίπεδα. Στις οικοδομές, για παράδειγμα, φτάνει το 65 -70%.

Ads

Την Τρίτη, μέλη της συντονιστικής επιτροπής ανέργων, που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές του επιδόματος ανεργίας και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι άνεργοι, που προέρχονται από το χώρο της οικοδομής, των κατασκευών, του επισιτισμού και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, παρέμειναν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ περίπου μιάμιση ώρα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στην σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «τον Ιανουάριο επισήμως το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το 15%, αλλά στην πραγματικότητα επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας για αύξηση του ποσοστού ανεργίας πάνω από 25%. Κι όμως μέσα στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να μειώσει ή και να καταργήσει τα κοινωνικά επιδόματα με τη μέθοδο της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων». Ακόμη, η Επιτροπή Ανέργων διεκδικεί ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια, κοινωνική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα ανεργίας, πάγωμα της εξόφλησης των δανείων πρώτης κατοικίας και της πληρωμής των ομολογιών της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας και προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

Ads