Την άμεση αντίδραση του περιφερειάρχη και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης – όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο – προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο τέλεσης γάμων ομοφυλόφιλων, αλλά και διοργάνωσης γκέι παρέλασης στη συμπρωτεύουσα.

Ads

«Η ισοπέδωση των πάντων, μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί. Όλοι έχουμε φίλους γκέι, αλλά εγώ γκέι πολιτική δεν κάνω. Η ομοφυλοφιλία είναι ένα ανθρώπινο κοινωνικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, όπως εμείς μένουμε πιστοί στις παραδόσεις μας και την Ορθοδοξία», ήταν το σχόλιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Περισσότερο διπλωματικός, ο μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε: «οι απόψεις της Εκκλησίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Τυχόν νεότερες εναλλακτικές απόψεις, είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας το πώς θα τις χειριστεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό «Screw», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τάχτηκε υπέρ του γάμου των ατόμων ιδίου φύλου και τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. «Το επιτρέπουν στην Αμερική και είναι μια κοινωνία πιο συντηρητική από την δική μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με δημάρχους άλλων πόλεων, προκειμένου να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο. «Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με το Δίκαιο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Αν θέλουμε να λεγόμαστε και εμείς σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», υπογράμμισε.

Στο περιοδικό, που προειδοποιεί στο εξώφυλλό του: «αυστηρά ακατάλληλο για ομοφοβικούς παπάδες», ο κ. Μπουτάρης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εάν γίνεται γκέι παρέλαση στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, σε όλες τις πόλεις δηλαδή που οι συμπολίτες μας θέλουν να επισκεφτούν για τη ζωντάνια τους, το δυναμισμό τους, το ανοιχτό τους πνεύμα, γιατί να μη γίνουν και στη Θεσσαλονίκη».

Ads

Τονίζοντας πως κι ο ίδιος έχει gay φίλους, ο κ. Μπουτάρης εξηγεί: «κατανοώ έμφυτα τη διαφορετικότητα, γιατί από ένα σημείο και έπειτα και εγώ εγκατέλειψα την πεπατημένη και γνώρισα και τις χαρές και τις δυσκολίες αυτής της επιλογής».